Historisk arkiv

Presiseringer om Vardø-radaren (Globus II)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

6/06-00: Etter intervju i NRK Dagsnytt Radio tirsdag 6. juni med prosjektleder for Globus II-radaren i Vardø, Tom Rykkin, ønsker Forsvarsdepartementet å presisere følgende:

Pressemelding

Nr.: 040/2000
Dato: 06.06.00

Presiseringer om Vardø-radaren (Globus II)

NRK Dagsnytt Radio hadde tirsdag morgen noe ulike introduksjoner og gjengivelser av et intervju med prosjektleder for Globus II-radaren i Vardø, Tom Rykkin. Radiointervjuet var basert på et avisintervju med Rykkin i dagens utgave av Bergens Tidende. I denne sammenheng ønsker Forsvarsdepartementet å presisere følgende:

I de samtaler som fant sted mellom amerikanske og norske forsvarsmyndigheter forut for inngåelsen av avtalen om overføring av radaren fra USA (der den het »Have Stare») til Vardø (der den heter Globus II), var det aldri snakk om å knytte radaren til et eventuelt, framtidig amerikansk rakettforsvar (NMD).

Avtalen om overføring av radaren til Norge ble inngått sommeren 1998 er helt klar og åpner ikke for slike formål. Globus II skal drive med romovervåkning, overvåke norske interesseområder og inngå i forskningssamarbeid.