Historisk arkiv

Utvikling av nytt sjømålsmissil snart i havn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Onsdag 22. november var direktør Odd Kyllingmark og markedssjef Hans Wergeland i Kongsberg Defence & Aerospace tilstede i Forsvarsdepartementet for å informere om status i prosjektet.

Utvikling av intelligent missil snart i havn

Lille julaften 1996 inngikk Forsvaret en avtale med Kongsberg Defence & Aerospace om utvikling av et nytt sjømålsmissil. Prosjektet Nytt Sjømålsmissil (NSM) er tiltenkt de nye fregattene. Onsdag var direktør Odd Kyllingmark og markedssjef Hans Wergeland i Kongsberg Defence & Aerospace tilstede i Forsvarsdepartementet for å informere om status i prosjektet.


Direktør Odd Kyllingmark og Markedssjef Hans Wergeland i Kongsberg Defence & Aerospace er stolte av sitt nye hjertebarn, NSM.

Den økonomiske rammen for prosjektet ligger på 1,7 milliarder kroner. Selve missilet er en videreutvikling av den kjente Penguin, og det er nå lagt større vekt på datateknologi som gjør at missilet blir mer intelligent og nærmest får evnen til å tenke selv. Missilet skal kunne skille ut mål i en trang fjord ved hjelp av digitale kart, lasermåler og infrarød søker. Første prøveskyting har allerede vært gjennomført på Andøya og det er planlagt ny prøveskyting til våren. Kongsberg Defence & Aerospace håper på produksjonsstart i årsskifte 2002/2003.

Flere bruksområder

Hovedtanken med prosjektet er å lage et missilsystem til bruk på de nye fregattene og eventuelt på Skjold-klassen MTB, i minst 30 år fremover. Men Kongsberg Defence & Aerospace ville også utvikle missilet slik at det også kunne taes i bruk på helikopter og Orion fly, og allerede neste år skal missilet testes på helikopter i Frankrike.

Eksport til utlandet

Wergeland understreket viktigheten av at Kongsberg Defence & Aerospace inngår eksport avtaler, for ikke å havne for langt bak de store europeiske konkurrentene. Tyskland er det landet hvor det jobbes mest for å få til en eksportavtale, noe som vil utgjøre ca. 1 milliard i inntekter for Kongsberg Defence & Aerospace. Tyskland skal i årsskifte ta stilling til hvilke missiler de vil benytte til sine nye fartøyer.

VEDLEGG