Historisk arkiv

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal besøker Ungarn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal avlegger offisielt besøk i Ungarn 19.- 20. mars. Godal vil ha politiske samtaler med den ungarske forsvarsminister János Szabó.

Pressemelding

Nr.: 08/2001
Dato: 18.03.01

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal besøker Ungarn

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal avlegger offisielt besøk i Ungarn 19.- 20. mars. Godal vil ha politiske samtaler med den ungarske forsvarsminister János Szabó. Han skal også møte utenriksminister János Mártonyi samt forsvarskomitéen og utenrikskomitéen i det ungarske parlamentet.

De politiske samtalene vil fokusere på europeiske sikkerhetsspørsmål, herunder utviklingen av EUs sikkerhets- og forsvarspolitiske struktur, samarbeidet med Russland og situasjonen på Balkan. Arbeidet med omstillingen av de to lands forsvarsstrukturer vil bli diskutert, og samtalene vil også berøre det bilaterale forsvarsmateriellsamarbeidet.

Innenfor forsvarsmateriellsamarbeidet har det vært omfattende erfaringsutveksling innen radar-, kommunikasjons- og ammunisjonsteknologi. Det er av spesiell interesse å merke seg at ungarske myndigheter har tatt initiativ til et samarbeid som knytter ungarsk ildledningsteknologi sammen med norsk radar- og kommunikasjonsteknologi. En eventuell utvikling av et enhetlig konsept på dette området vil ha stor interesse både for norske og ungarske myndigheter samt de bedrifter som kan bli involvert i arbeidet.

De sikkerhets- og forsvarspolitiske møte- og samarbeidsaktivitetene mellom Norge og Ungarn forankres gjennom årlige bilaterale avtaler. I tillegg til Godals besøk til Ungarn vil det i løpet av dette året avholdes flere møter og aktiviteter både på sivilt og militært nivå mellom norske og ungarske forsvarsmyndigheter. Blant annet skal forsvarssjef Sigurd Frisvold besøke Ungarn i april og norske og ungarske offiserer vil delta på FN-kurs i henholdsvis Ungarn og Norge.