Historisk arkiv

Forsvarsminister Godal på offisielt besøk til Romania og Bulgaria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal avlegger offisielt besøk i Romania og Bulgaria i tidsrommet 2.-4. april. Godal vil ha politiske samtaler med den rumenske og bulgarske forsvarsminister, Ioan Mircea Pascu og Boyko Noev.

Pressemelding

Nr.: 11/2001
Dato: 02.04.01

Forsvarsminister Godal på offisielt besøk til Romania og Bulgaria

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal avlegger offisielt besøk i Romania og Bulgaria i tidsrommet 2.-4. april. Godal vil ha politiske samtaler med den rumenske og bulgarske forsvarsminister, Ioan Mircea Pascu og Boyko Noev. Godal skal også møte presidentene og utenriksministrene i begge land, samt representanter for forsvars- og utenrikskomitéene i det rumenske og bulgarske parlament.

De politiske samtalene vil fokusere på europeiske sikkerhetsspørsmål, herunder situasjonen på Balkan og utviklingen av EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk.

Situasjonen i Makedonia vil være et naturlig samtaletema mellom Godal og hans samtalepartnere under besøket. Bulgaria som er naboland til Makedonia, og Romania som innehar OSSE-formannskapet, er begge sterkt involvert i å få i stand en politisk løsning på konflikten.

Et annet viktig tema er Romanias og Bulgarias forberedelse til mulig NATO-medlemskap. Begge land deltar aktivt i kandidatprogrammet for partnerland som ønsker medlemskap i NATO (Membership Action Plan, MAP). Gjennom MAP tilbyr NATO råd og bistand hva angår aspirantlandenes forberedelse til mulig medlemskap. Også Norge engasjerer seg aktivt i denne prosessen.

Utviklingen av det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Romania og Bulgaria vil også bli berørt. Sikkerhets- og forsvarssamarbeidet med henholdsvis Romania og Bulgaria reguleres gjennom årlige bilaterale tiltaksplaner. Planene for 2001 omfatter kurs og seminarer av både militær og sivil karakter. Blant annet vil Forsvarsdepartementet holde et presse- og informasjonsseminar i Bucuresti i mai, hvor målsetningen er å styrke forståelsen for betydningen av åpenhet i et demokratisk samfunn. Deltagerne kommer fra Bulgaria, Romania og Slovakia.