Historisk arkiv

Kystvakten: Budsjett og aktiviteter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

PM 01/2001: Blant annet på grunn av utskiftninger og oppdateringer av flere av de havgående fartøyene, planlegges det for færre seilingsdøgn på havet totalt i 2001 i forhold til 2000.

Pressemelding

Nr.: 01/2001
Dato: 08.01.01

Kystvakten: Budsjett og aktiviteter

I løpet av de siste dagene har det vært skrevet en del i media om ressurstilførselen til Kystvakten og evnen til å løse de pålagte oppgavene.

I henhold til forsvarsbudsjettet, St. prp. nr. 1 (2000-2001), er det sagt at oppdrag til havs skal prioriteres innenfor de økonomiske rammer som er satt. Dette innebærer blant annet kontroll og oppsyn med fiskeriene. I løpet av de siste årene er Kystvaktens kapasitet og evne til å løse oppgaver til havs blitt styrket med anskaffelse av KV Ålesund og KV Tromsø.

Blant annet på grunn av utskiftninger og oppdateringer av flere av de havgående fartøyene, planlegges det for færre seilingsdøgn på havet totalt i 2001 i forhold til 2000. I forhold til St. prp. nr. 1 er det nå planlagt for noen færre seilingsdøgn med de helikopterbærende fartøyene. Dette skyldes blant annet at hovedmaskinene på fartøyene planlegges oppdatert og at det er økt utbetalinger til anskaffelsen av det nye isforsterkede KV Svalbard som følge av økt dollarkurs. Det planlegges imidlertid med å leie inn et ekstra fartøy fra april/mai i år.

Tildelte midler for 2001 er noe redusert sammenliknet med i fjor, fra 562 mill. kr til 553 mill. kr. Av de 562 mill. kr var ca. 30 mill. kr tilført i høst, på grunn av redusert seiling som følge av høye drivstoffpriser, og reparasjoner av Lynx-helikoptrene og Nordkapp-klassefartøyene. På denne bakgrunnen har Kystvakten fått en reduksjon i tildelingen.