Historisk arkiv

Landsverneplanen for Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal fikk 27. mars overlevert den 900 sider store Landsverneplanen for Forsvaret. Planen gir en oversikt over verneverdige militære anlegg i Norge.

Pressemelding

Nr.: 10/2001
Dato: 27.03.01

Landsverneplanen for Forsvaret – et europeisk nybrottsarbeid

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal fikk 27. mars overlevert den 900 sider store Landsverneplanen for Forsvaret. Planen gir en oversikt over verneverdige militære anlegg i Norge - fra middelalderen og fram til etterkrigstiden - og er et nybrottsarbeid i europeisk sammenheng. Planen er utarbeidet av Forsvarets kulturminneprosjekt i samarbeid med Forsvarets bygningstjeneste, Forsvarsmuseet og Riksantikvaren. Forsvarsdepartementet har finansiert prosjektet.

– Landsverneplanen vil utgjøre fundamentet for Forsvarets videre arbeid med å forvalte kulturminner. Forsvaret står med denne planen i fremste rekke blant statlige eiendomsforvaltere når det gjelder å ta vare på verneverdige bygg og anlegg, sier forsvarsminister Bjørn Tore Godal.

Planen er et resultat av en gjennomgang av hele Forsvarets bygnings- og anleggsmasse, på til sammen 6 mill. kvadratmeter. Verket gir en samlet framstilling av forsvarsbygg i Norge samt en gjennomgang av alle de 141 anleggene og 1300 bygningene som foreslås vernet.

Som forvaltningsverktøy sørger planen for et effektivt prioriterings- og planarbeid som også vil komme det sivile samfunn til gode. Det gjør at planen blir et uvurderlig arbeidsredskap i forbindelse med omstillingen av Forsvaret – både når det gjelder konsolidering og avhending av anlegg. Landsverneplanen vil også bidra til at verneverdige eiendommer, bygg og anlegg avhendes på en antikvarfaglig forsvarlig og samfunnsøkonomisk måte.

Landsverneplanen setter militære kulturminner på dagsordenen i 75 kommuner fordelt over samtlige fylker. Mange spennende og interessante forsvarsanlegg gjøres dermed historisk tilgjengelige for allmennheten, herunder anlegg som til nå ikke har vært like velkjente blant folk flest samt bygg som ikke lenger er i Forsvarets eie. Dette gjelder både gamle festninger, militæranlegg fra tiden rundt unionsoppløsningen og tyskbygde leire.

Den norske militære kulturminnebestanden har hittil vært lite kjent i europeisk sammenheng, til tross for at Norge forvalter et stort antall forsvarskulturminner på europeisk nivå, hvorav enkelte er av verdensformat. Landsverneplanen vil bidra til å gjøre denne delen av vår kulturarv tilgjengelig for et større publikum – så vel nasjonalt som internasjonalt. Landsverneplanen vil i nærmeste framtid legges ut på Forsvarsnett gjennom Forsvarets bygningstjenestes hjemmesider og knyttes opp mot de sentrale kulturnettstedene i Norge.

Kontaktpersoner i Forsvarets bygningstjeneste:

Førstekonsulent Leif Johnny Johannessen, tlf. 23 09 39 52/91 55 50 72 eller

infosjef Jan Ole Enlid, tlf. 90 68 95 76.