Historisk arkiv

Norges framtidige kjøp av kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det er ikke riktig slik Aftenposten hevder i sin artikkel 24. april samt i lederen av 25. april at valget av nye kampfly i realiteten er avgjort.

Pressemelding

Nr.: 18/2001
Dato: 25.04.01

Norges framtidige kjøp av kampfly

Regjeringen har i Langtidsproposisjonen for Forsvaret som ble framlagt i februar i år understreket at et nasjonalt kampflyvåpen er en nødvendig del av ethvert moderne forsvar. Det er kjent at Forsvarets F-16 må erstattes etter 2010. Forsvaret er nå igang med å vurdere alternativer. Det er derfor ikke riktig slik Aftenposten hevder i sin artikkel 24. april samt i lederen av 25. april at valget av nye kampfly i realiteten er avgjort.

Norge har deltatt i en tidlig fase av det amerikanske Joint Strike Fighter (JSF)-programmet og må i løpet av et års tid ta stilling til eventuell deltakelse i neste fase. Videre foreligger det et konkret tilbud om deltakelse i det europeiske Eurofighter-programmet. Andre kandidater har også signalisert interesse for å bringe Norge inn i et samarbeid.

For Norge er det viktig å beholde handlefrihet i forhold til disse alternativene. Derfor vil ingen av de beslutninger vi vil måtte komme til å treffe på kort sikt innebære et endelig valg av leverandør. Dette gjelder også vår stillingstaken til eventuell videre deltakelse i JSF-programmet. Vår anskaffelsesstrategi går tvert i mot ut på å holde alle muligheter åpne lengst mulig for å sikre et best mulig beslutningsgrunnlag når tidspunktet for endelig valg kommer.

Kontaktperson i Forsvarsdepartementet er pressetalskvinne Kirsti Skjerven, telefon 2309 2310.