Historisk arkiv

Nytt taktisk treningssenter til Hæren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementet (FD) har autorisert Forsvarets overkommando til å inngå en kontrakt for leveranse av et taktisk treningssenter til Hæren. Kontrakten har en verdi på 440,7 mill kr eksklusiv mva.

Pressemelding

Nr.: 21/2001
Dato: 02.05.01

Nytt taktisk treningssenter til Hæren

Forsvarsdepartementet (FD) har autorisert Forsvarets overkommando til å inngå en kontrakt for leveranse av et taktisk treningssenter til Hæren. Kontrakten har en verdi på 440,7 mill kr eksklusiv mva. og er tildelt svenske SAAB Training Systems AB i konkurranse med flere andre utenlandske leverandører. Treningssenteret skal lokaliseres til Rena Leir i Østerdalen.

Kontrakten omfatter en leveranse av et simulatorbasert treningssenter for opplæring og trening av befal og mannskaper i Hæren, i et mest mulig krigslikt miljø. Moderne teknologi skal tas i bruk for å skape simulerte stridsscenarier på troverdig vis. Det er en målsetting at trening i senteret skal resultere i økte ferdigheter og tillit til stridsevne og -teknikk hos befal og mannskaper.

Senteret skal benyttes til kvalitetsheving og kvalitetskontroll for avdelinger fra hele landet. I tillegg til selve treningssenteret som etableres på Rena anskaffes det øvingsmateriell til tre garnisoner: Setermoen, Skjold og Porsanger. Med det stadig økende fokus på Norges bidrag til internasjonale fredsbevarende styrker vil Hærens taktiske treningssenter være et sentralt element i forberedelsene for disse styrkene. Materiellet er planlagt levert fra 2001/2002, og senteret skal etter planen åpne for ordinær drift fra 2003.

Parallelt med forhandlingene mellom Forsvaret og SAAB om leveranse av selve treningssenteret har FD forhandlet en gjenkjøpsavtale med SAAB. Avtalen tilfredsstiller alle krav til gjenkjøp og vil gi oppdrag til flere norske bedrifter innenfor forsvarsindustrien – bl.a Kongsberg Defence & Aerospace AS, Kitron AS, Thales Communications AS og Natech AS.