Historisk arkiv

Positiv status for gjenkjøpsavtalen knyttet til nye fregatter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

IZAR Construcciones Navales, S.A. (tidligere Empresa National Bazán) har i henhold til gjenkjøpsavtalen for fregattanskaffelsen til den norske marine, innlevert en oversikt over anskaffelser i Norge for år 2000. Forsvarsminister Bjørn Tore Godal er så langt vel tilfreds med IZARs vilje og evne til å gjennomføre sine forpliktelser i Norge.

Pressemelding

Nr.: 20/2001
Dato: 02.05.01

Positiv status for gjenkjøpsavtalen knyttet til nye fregatter

IZAR Construcciones Navales, S.A. (tidligere Empresa National Bazán) har i henhold til gjenkjøpsavtalen for fregattanskaffelsen til den norske marine, innlevert en oversikt over anskaffelser i Norge for år 2000. Anskaffelsene dekker ca. 19% av IZARs gjenkjøpsforpliktelser på ca. 10 mrd kroner. Forsvarsminister Bjørn Tore Godal er så langt vel tilfreds med IZARs vilje og evne til å gjennomføre sine forpliktelser i Norge. De største anskaffelsene er knyttet til spanske myndigheters kjøp av det norskutviklede bakkebaserte luftvernsystemet Nasams og sjømålsraketten Penguin fra Kongsberg Defence & Aerospace, i tillegg til Lockheed Martin Naval Electronics and Surveillance Systems’ (IZARs største underleverandør) kontrakt med Kongsberg Defence & Aerospace knyttet til utvikling og produksjon av fregattenes ubåtkrigføringssystem.

Som en direkte følge av gjenkjøpsavtalen har i underkant av 100 norske selskap solgt varer og tjenester til IZAR og deres utenlandske partnere i løpet av året som gikk.

Gjenkjøpsavtalen knyttet til nye fregatter ble inngått mellom Forsvarsdepartementet og IZAR 23 juni i fjor. IZAR forplikter seg her til nasjonal kompetansebygging ved produksjon av fartøysmoduler og sammenstilling av hele fartøyer ved norske verft, ved utvikling og produksjon av ubåtkrigføringssystemet hos norsk forsvarsindustri og ved gjennomføring av en rekke gjenkjøpsprosjekter innenfor ulike industrisektorer i Norge. Gjenkjøpsavtalen som er forhandlet fram sikrer betydelige oppdrag for norsk industri, både direkte relatert til fregattene og også knyttet til andre prosjekter og produkter.

Fra mars i år har forsvarssaker blitt ivaretatt av en egen ambassaderåd for forsvarssaker ved ambassaden i Madrid. Hovedoppgaven vil være å dekke Forsvarsdepartementets behov for nær og kontinuerlig kontakt med spanske forsvarsmyndigheter, andre relevante spanske myndigheter og spansk industri i forbindelse med oppfølgingen av gjenkjøpsavtalen knyttet til nye fregatter.

For mer informasjon om gjenkjøpsavtalen se FD-aktuelt 06/2000.

UTDRAG AV OVERSIKT OVER NORSKE FIRMA SOM HAR INNGÅTT KONTRAKT ELLER LEVERT VARER OG TJENESTER TIL SPANSKE MYNDIGHETER/IZAR/LOCKHEED MARTIN I ÅR 2000

BELØP

NORSK FIRMA

KONTRAKT MED

MATERIELL

BELØP

Kongsberg Defence & Aerospace

Spanske myndigheter

Penguin sjømåls-missiler

230 mill kronermill

Kongsberg Defence & Aerospace

Spanske myndigheter

Luftvernsystemet NASAMS

700 mill kroner

Kongsberg Defence & Aerospace

Lockheed Martin

Anti-ubåt system

855 mill kroner

Nammo AS

Spanske myndigheter

30mm Ammunisjon

Comrod

Spanske myndigheter

Radioantenner

3,5 mill kroner

Rautaruukki Profiler AS

Izar

Valsede stålprofiler

24 mill kroner

Valmarine AS

Izar

Automasjons-systemer

4 mill kroner

Det norske Veritas

Izar

Div. tjenester

4,5 mill kroner

Powel Data AS

Sema group

Forbruksprogno-sering

1 mill kroner

Phontech AS

Izar

Telefon system

1,3