Historisk arkiv

Frihandelsavtale med Mexico positiv for norsk fiskeeksport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Tollsatsene på en rekke norske fiskeprodukter til Mexico faller bort som følge av den nye frihandelsavtalen mellom Mexico og EFTA. Mexico kan igjen bli et betydelig marked for norsk fiskeeksport. Avtalen undertegnes i slutten av november og ventes å tre i kraft 1.juli neste år.

Pressemelding

Nr.: 64/2000
Dato: 08.11.2000
Kontaktperson: Underdirektør Astrid Holtan 22 24 64 93

Frihandelsavtale med Mexico positiv for norsk fiskeeksport

Norge og de andre EFTA-medlemmene er enige om en frihandelsavtale med Mexico. Resultatene er gode for norsk fiskeeksport og vil kunne bidra til at Mexico igjen kan vokse betydelig som marked. Avtalen undertegnes i slutten av november og ventes å tre i kraft 1. juli 2001.

De viktigste resultatene på fiskerisektoren er at toll på klippfisk og saltfisk av alle hvitfiskarter reduseres fra 30 prosent til null når avtalen trer i kraft. Tollsatsene på røkt, fersk og frossen laks reduseres også til null umiddelbart ved ikrafttredelse, mens tollen på fersk og frossen filet av laks og ørret samt fersk og frossen hel ørret reduseres fra 30 prosent til null over tre år. Dette siste gjelder også for saltfiskfileter.

Det er videre en fordel for norsk klippfiskeksport at det er forhandlet fram liberale opprinnelsesregler for klippfisk av torsk og lange. Det vil si at råstoff fra tredjeland som Russland, kan benyttes i framstilling av klippfisk for det mexicanske markedet. Dette er ikke vanlig i slike avtaler. Liberale opprinnelsesregler kombinert med tollfrihet kan bety at Mexico igjen vil kunne bli et stort klippfiskmarked for norske aktører.

Klippfisk har vært eksportert til Mexico i lange tider. Røkt laks og fersk og frossen laks har vært de mest betydningsfulle produktene etter klippfisk. I 1994 ble konkurransesituasjonen betydelig forverret for norsk fiskeeksport, både på grunn av en mexicansk devaluering og på grunn av frihandelsavtalen mellom Mexico, USA og Canada (NAFTA-avtalen). Konkurransesituasjonen ble ytterligere forverret da frihandelsavtalen mellom EU og Mexico trådte i kraft sist sommer.