Historisk arkiv

Haster med undersøkelse av amerikansk hummer i Oslofjorden og på sørlandskysten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

- Dette er en viktig miljøoppgave. Den amerikanske hummeren er sluppet ut ulovlig eller dumpet i sjøen i vanvare. Det haster både å få kartlagt omfanget av denne hummerbestanden og hvilken innvirkning den har på vår egen hummer, sier ekspedisjonssjef Johán H. Williams i Fiskeridepartementet.

Pressemelding

Nr.: 36/2000
Dato: 20.07.2000
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40 mob. 90 02 44 46

Haster med undersøkelse av amerikansk hummer i Oslofjorden og på sørlandskysten

Fiskeridepartementet gir økonomisk støtte for raskest mulig å undersøke forekomstene og virkningene av amerikansk hummer i Oslofjorden og langs sørlandskysten.

- Dette er en viktig miljøoppgave. Den amerikanske hummeren er sluppet ut ulovlig eller dumpet i sjøen i vanvare. Det haster både å få kartlagt omfanget av denne hummerbestanden og hvilken innvirkning den har på vår egen hummer, sier ekspedisjonssjef Johán H. Williams i Fiskeridepartementet. Han viser til departementets miljøhandlingsplan som krever tiltak for å hindre at fremmede arter får negative biologiske følger i vårt marine miljø. Antall uønskede arter i norske farvann bør reduseres og det er nødvendig med undersøkelser av hvordan nye arter innvirker økologisk og miljømessig.

Det er Akvariet i Bergen i samarbeid med Havforskningsinstituttet som har søkt om støtte til å gjennomføre to prosjekter, der det ene skal kartlegge utbredelsen av den amerikanske hummeren og det andre skal undersøke samkvemmet mellom den amerikanske og den tradisjonelle europeiske hummeren. Til sammen yter Fiskeridepartementet straksstøtte på 340.000 kroner til de to prosjektene i år 2000, og forutsetter at dette blir fulgt opp med bevilgninger fra Fiskeridirektoratet og Norges forskningsråd.

- Så snart resultatene av undersøkelsene er klare vil det bli tatt standpunkt til nødvendige reguleringstiltak. Det kan være aktuelt å prøve å utrydde forekomstene av amerikansk hummer, sier Johán H. Williams.