Historisk arkiv

Internasjonale makrellreguleringer fullført

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 72/2000
Dato: 28.11.2000
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams, 22246440/90024446

Internasjonale makrellreguleringer fullført

Den nordøstatlantiske fiskerikommisjonen (NEAFC) vedtok på 19. årsmøte som ble avsluttet i London 23. november for første gang et reguleringsregime for makrell som innebærer at bestanden nå er regulert både i nasjonalt og i internasjonalt farvann.

Avtalen innebærer at i tillegg til kyststatkvoten på 574.000 tonn som ble fastsatt i forhandlingene mellom Norge, Færøyene og EU for en uke siden, er det avsatt 65.000 tonn til fiske i internasjonalt farvann. Av dette er 38.000 tonn avsatt til Russland, 22.000 tonn til kyststatene og 5.000 til tredjeland.

- Avtalen er et gjennombrudd ved at en ny, viktig fiskebestand av stor økonomisk betydning for norske fiskerier er kommet under kontroll, og er resultatet av tre år med vanskelige forhandlinger, uttaler den norske forhandlingslederen, ekspedisjonssjef Johán H. Williams i Fiskeridepartementet. Dette innebærer at medlemslandene i NEAFC, Norge, Russland, Island, Færøyene, Grønland, Polen og EU nå kan sikre at den fremtidige beskatningen på makrellen i internasjonalt farvann, sammen med kyststatenes fiske i egne soner, holdes innenfor ansvarlige rammer.

Makrellen har hatt en positiv utvikling de seneste årene, og avtalen gir grunnlag for at bestanden fortsatt kan vokse og gi økt avkastning de nærmeste årene.