Historisk arkiv

Marin forskning prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 56/2000
Dato: 04.10.2000

Marin forskning prioriteres

- Fiskeri og havbruk er kunnskapsbaserte næringer, og Norge har fremstående forskningsmiljøer på dette området. Næringene har de senere år gjennomgått en betydelig utvikling, og eksporten av fisk har økt kraftig. Mulighetene for ytterligere vekst og verdiskaping er meget store. Det forutsetter blant annet en målrettet og høy innsats innen forskning og utvikling. Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2001 legger vekt på dette, sier fiskeriminister Otto Gregussen.

Gregussen viser til at det er reell vekst innen flere viktige satsingsområder, samtidig som avsetningene på andre viktige felter videreføres på et høyt nivå. Bredden i satsingen for økt verdiskaping avspeiles også i at forskningsinstitusjonene SINTEF og Norconserv for første gang får basisbevilgninger over Fiskeridepartementets budsjett. Det understreker at forskning for teknologi- og prosessutvikling i sjømatindustrien prioriteres. De to institusjonene får sine bevilgninger gjennom de midler til fiskeriforskning som går gjennom Norges forskningsråd. Det samlede tilskuddet til Norges forskningsråd har for øvrig en reell vekst på 20.1 millioner i budsjettforslaget.

Videre gis Havforskningsinstituttet en reell økning på 15 millioner kroner, Ernæringsinstituttet får en reell økning på 6,5 millioner kroner og Fiskeriforskning på 1,75 millioner kroner. En vesentlig del av Havforskningsinstituttets økning skal brukes til å styrke havbruksforskningen og det er satt av midler til oppgradering av forskningsstasjonene. Ernæringsinstituttet skal styrke arbeidet med trygg sjømat og Fiskeriforskning skal benytte økningen til å styrke havbruksforskning og bioteknologi, herunder utnyttelse av biprodukter.

Fiskeriminister Otto Gregussen understerker at den marine forskningen blir ytterligere tilgodesett gjennom styrkingen av regjeringens forskningsfond. Marin forskning er ett av de fire prioriterte områdene for fondets virksomhet. I tillegg kommer midlene fra den nye avgiften for forskning og utvikling som næringen selv finansierer. Denne avgiftsordningen trer i kraft fra nyttår.

- Samlet gir dette et betydelig løft for den marine forskningen, fastslår fiskeriministeren.