Historisk arkiv

Naturlig med vederlag for fellesskapets verdier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Laksekonsesjoner er et begrenset gode som ikke bare kan deles ut gratis og deretter omsettes med stor fortjeneste. Derfor er det nå grunnlag for å kreve vederlag for oppdrettskonsesjoner, sa fiskeriminister Otto Gregussen under næringskonferansen på Hitra tirsdag formiddag.

Pressemelding

Nr.: 62/2000
Dato: 24.10.2000
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60

Fiskeriministeren om laksekonsesjoner:

- Naturlig med vederlag for fellesskapets verdier

- Det er i dag grunnlag for å kreve vederlag for laksekonsesjonene. Vi kan ikke bare dele gratis ut et begrenset gode som straks kan omsettes med enorm fortjeneste. Vi kan ikke bare gi bort verdier som skal tilfalle fellesskapet og som tilhører oss alle, sa fiskeriminister Otto Gregussen på en næringskonferanse på Hitra tirsdag. Fiskeriministeren viste til de høye prisene på eksisterende konsesjoner, interessen for den kommende nytildelingen av konsesjoner og debatten regjeringens forslag om vederlag gjennom en auksjonsordning har medført.

- Når vi tidligere ikke krevde vederlag ved tildeling av konsesjoner var det fordi det ikke var grunnlag for det. Næringen hadde ikke en stabil fortjeneste under sikre og forutsigbare drifts- og markedsforhold og det var en betydelig risiko i næringsutøvelsen. Mye av den usikkerheten som før var knyttet til sykdom, miljø og handelsrestriksjoner som dumpingavgift og toll, er fjernet gjennom ny kunnskap og myndighetenes fastsettelse av fôrkvoter, framholdt fiskeriminister Gregussen. Dette er resultat av en vellykket havbrukspolitikk.

Gregussen sa at en auksjonsordning er en hensiktsmessig måte å oppnå et riktig vederleg for fellesskapets verdier på. Han understreket at en auksjonsordning ikke medfører at havbrukspolitikken endres eller at en ikke lenger kan sette vilkår og stille krav til konsesjonærene:

- Vi kan sette vilkår for tildeling og drift, og prioritere spesielle områder og grupper. Dette vil legge rammer og kriterier for gjennomføring av auksjonene. Det er ikke aktuelt å overlate tildelingen av nye konsesjoner til rene markedskrefter, sa Otto Gregussen og viste til at han har invitert næringsaktører og kommuner til å diskutere hvilke vilkår som skal knyttes til de nye konsesjonene når det nå skal kreves vederlag. Dette vil blant annet skje i tre samrådsmøter i november, i Tromsø, Trondheim og Florø.