Historisk arkiv

Ny forskrift om settefiskanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 104/2000
Dato: 20.12.2000
Kontaktperson: Rådgiver Rune Bildeng 22 24 64 75

Ny forskrift om settefiskanlegg

Fiskeridepartementet og Landbruksdepartementet har fastsatt en ny felles forskrift om tildeling, etablering og drift av settefiskanlegg, samt sykdomsforebyggende tiltak ved slike anlegg. Med dette blir tallet på forskrifter redusert og regelverket blir enklere og mer oversiktlig. Det vil være til hjelp for oppdretterne i deres næringsutøvelse og gjøre samarbeidet mellom fiskeri- og veterinæretatene mer effektivt. Drifts- og sykdomsforskriften trer i kraft 1. januar 2001.

Forskriften er utarbeidet av Fiskeridepartementet og Landbruksdepartementet i samråd med Miljøverndepartementet. Den er hjemlet både i oppdrettsloven, fiskesykdomsloven og dyrevernloven. Forskriften er tilpasset de drifts- og sykdomsmessige utfordringer dagens næring står overfor og inneholder en rekke bestemmelser som næringsutøverne må forholde seg til.

Settefiskprodusentene får flere valgmuligheter, og endringene vil gjøre settefisknæringen bedre i stand til å øke produksjonen av smolt i takt med veksten i laksemarkedet. Det legges opp til bruk av mindre vann og til bruk av desinfisert sjøvann. Den øvre vektgrensen for smolten økes til 250 gram. Det øvre produksjonstaket vil fortsatt være 2,5 millioner sjødyktig settefisk pr anlegg.