Historisk arkiv

Nye enhetskvoteordninger og nye utskiftingsregler for torsketrålere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Forskrifter om nye enhetskvoteordninger for torsketrålere, ringnotfartøy og fartøy som fisker grønlandsreke ble fastsatt i statsråd fredag 30. juni. Samtidig ble det også fastsatt nye regler for utskifting av torsketrålere.

Pressemelding

Nr.: 33/2000
Dato: 30. juni 2000
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Kirsti Henriksen 22 24 64 91

Nye enhetskvoteordninger og nye utskiftingsregler for torsketrålere

Forskrifter om nye enhetskvoteordninger for torsketrålere, ringnotfartøy og fartøy som fisker grønlandsreke ble fastsatt i statsråd i dag. Samtidig ble det også fastsatt nye regler for utskifting av torsketrålere. De nye enhetskvoteordningene bygger på de tidligere ordningene og på høringen som ble gjennomført i vinter.

- Næringen vil med dette få muligheten til selv å stå for den tilpasning av fangstkapasiteten som er nødvendig, sier fiskeriminister Otto Gregussen. - Det vil også bli enklere å skaffe et bedre driftsgrunnlag for det enkelte fartøy.

De nye utskiftingsreglene for torsketrålere innebærer at myndighetene heretter vil styre kapasitetsutviklingen gjennom begrensninger på lasteromsstørrelsen også for denne fartøygruppen. Grensen for lasteromsvolum er satt til 1000 kbm.

- Disse nye reglene gir rederiene frihet til å tilpasse fartøyutformingen etter egne behov, ønsker og driftsmønster. Vi tror at det er riktig å velge lasteromsvolum som styringsredskap slik også næringen har ønsket, og at dette vil gi rederiene mulighet for å bygge både mer hensiktsmessige og tryggere fartøy, sier fiskeriministeren.

Det vil i løpet av kort tid også bli fastsatt nye utskiftingsregler for ringnotfartøy og reketrålere. Dessuten vil det komme en enhetskvoteordning for konvensjonelle fartøy på eller over 28 meter.