Historisk arkiv

Nye oppdrettskonsesjoner skal utløse verdiskapning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 51/2000
Dato: 04.10.2000

Nye oppdrettskonsesjoner skal utløse verdiskapning

For å gi mulighet for nyetablering og utvikling i våre kystområder og bidra til å utløse verdiskapingspotensialet i havbruksnæringa, vil Fiskeridepartementet utlyse nye konsesjoner for laks og ørret i 2001. Departementet tar sikte på jevnlig utlysing av nye konsesjoner i årene fremover.Ved tildeling vil departementet legge vekt på å få fram gode prosjekter som kan videreutvikle havbruksnæringa og som vil komme den enkelte region mest mulig til gode. For å sikre at samfunnet får en rimelig del av verdien av de nye konsesjonene, mener regjeringen at det skal betales vederlag for konsesjonen. Dette foreslås gjennomført ved en auksjonsordning.

- Etter regjeringens syn bør en del av den fremtidige produksjonsøkningen i havbruket skje ved at det tildeles nye tillatelser til å drive oppdrett av laks og ørret, mens resten av veksten tas ut gjennom økte fôrkvoter, sier fiskeriminister Otto Gregussen.

Han understreker at kystområdene og produksjonslokaliteter for havbruksvirksomhet i utgangspunktet er det norske folks felleseie. - Ved utlysing av nye konsesjoner er spørsmålet derfor hvem som skal få verdien av konsesjonen, samfunnet som helhet eller et begrenset antall selskaper. Det er derfor naturlig at det betales et vederlag til fellesskapet for å få anledning til å utnytte verdigrunnlaget og drive oppdrett, sier fiskeriminister Otto Gregussen.

Det har alltid vært kostnader knyttet til å etablere seg i havbruksnæringa. I løpet av de senere årene har næringa gjennomgått betydelig omstrukturering gjennom fusjoner og ved at selskaper og konsesjoner har blitt omsatt for til dels betydelige summer. De som har etablert seg og vokst i de senere år har således måttet betale for å få komme inn i næringa, og næringen har de senere år hatt god inntjening.

De som vil få nye konsesjoner i denne runden kommer til "dekket bord". Mye av den usikkerheten som tidligere var knyttet til driftskonsepter og markedsmuligheter er nå ryddet av vegen, samtidig som produksjonsveksten kontrolleres av myndighetene og gir stabilitet og forutsigbarhet for næringsutøverne. På denne bakgrunn mener regjeringen at tiden nå er inne til at de som skal få nye konsesjoner må betale et vederlag til samfunnet. Det ville være uheldig om man skulle komme i en situasjon der konsesjonsrettigheter utdelt gratis til enkeltpersoner eller selskap skal kunne omsettes med stor fortjeneste på et senere tidspunkt.

Regjeringen tar sikte på at tildeling av nye konsesjoner skal gjøres gjennom en auksjon. En auksjonsordning vil sikre at det betales en riktig pris for konsesjonene. Prisen vil nødvendigvis gjenspeile forventet inntjening sett i forhold til den risiko som helt klart er til stede i en virksomhet som denne. Regjeringen vil også gå inn for at det knyttes vilkår til de nye konsesjonene, som for eksempel lokalisering på kommunenivå. For å få delta i auksjonsrunden må søkerne presentere gode prosjekter som kan bidra til å videreutvikle havbruksnæringa og bidra til en positiv utvikling for regionen konsesjonen er knyttet til. Samtidig som søkerne må ha kompetanse og kapital til å realisere prosjektene. Hensikten er at den samfunnsmessige effekten av oppdrettsvirksomheten skal bli best mulig. – Jeg vil i løpet av høsten diskutere vilkårene for nytildelinger på flere samrådsmøter langs kysten, sier Otto Gregussen.

I løpet av 1990-årene har havbruksnæringa utviklet seg til en global industri hvor Norge gjennom sine fortrinn knyttet til råvaretilgang og kompetanse, er og skal forbli internasjonalt ledende. Det er regjeringens målsetting at havbruksnæringa skal videreutvikles som en lønnsom og livskraftig kystnæring.