Historisk arkiv

Oppdrettsloven styrkes som miljølov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding nr. 21/2000 fra Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 21/2000
Dato: 07.04.00

Oppdrettsloven styrkes som miljølov

- Å styrke oppdrettsloven som miljølov er en nødvendig modernisering og et viktig skritt i den videre utviklingen av havbruksnæringen. Med det potensialet som ligger i havbruk er det etter min vurdering riktig å kalle havbruksnæringen for Norges viktigste vekstnæring, sier fiskeriminister Otto Gregussen i forbindelse med at regjeringen fredag la fram forslag til endringer som styrker miljøprofilen i oppdrettsloven.

For å sikre en fortsatt bærekraftig utvikling i havbruksnæringen er det en forutsetning at loven gir rom for nødvendige miljøreguleringer, understreker fiskeriministeren. De endringer som nå foreslås vil styrke oppdrettsloven som den sentrale loven for havbruksnæringen.

En ny bestemmelse om miljøovervåking gir mulighet for å tilpasse kravene til driften ved den enkelte lokalitet. Dette skaper nødvendig fleksibilitet for næringsutøverne, samtidig som bestemmelsen sikrer at hensynet til det marine miljøet blir ivaretatt.

En annen viktig bestemmelse er at det gis adgang for Fiskeridepartementet til å innføre godkjenningsordninger for anlegg, innretninger og utstyr som brukes i havbruksnæringen. Innføring av en godkjenningsordning med hjemmel i denne bestemmelsen vil være et viktig tiltak for å redusere rømming av fisk fra anleggene.

I tillegg foreslås det bl.a. miljøbestemmelser om internkontroll og adgang til å forby oppdrettsvirksomhet i bestemte områder.

Kontaktperson: Prosjektleder Bjørn Sørgård 22 24 64 55