Historisk arkiv

Oppretter tipstelefon for ulovligheter i fiskerinæringa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Fiskeriminister Otto Gregussen vil endre både råfiskloven og saltvannsfiskeloven for å få bedre kontroll med all fisk som landes i Norge. Dette er ett av en rekke tiltak som skal sikre strengere kontroll og hindre fiskejuks.

Pressemelding

Nr.: 94/2000
Dato: 19.12.2000
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09 m. 91 84 37 37

Fiskeriministeren med tiltak mot fiskejuks

Oppretter tipstelefon for ulovligheter i fiskerinæringa

Fiskeriminister Otto Gregussen vil endre både råfiskloven og saltvannsfiskeloven for å få bedre kontroll med all fisk som landes i Norge. Dette er ett av en rekke tiltak som skal sikre strengere kontroll og hindre fiskejuks.

Fiskeriminister Gregussen og justisminister Hanne Harlem er enige om at politiet og påtalemyndigheten bør behandle fiskerisaker raskere. Fiskeriministeren har dessuten bedt Fiskeridirektoratet om å opprette en tipstelefon, der folk kan melde fra om ulovligheter. Fiskeridirektoratet er alt i gang med å legge dette til rette.

Dersom det er behov for en stor økning av kontrollinnsatsen vurderer Gregussen å pålegge næringa å betale deler av kostnaden.

- Arbeidet for å komme fiskejukset til livs har høyeste prioritet. En tipstelefon om ulovligheter kan være et effektivt virkemiddel i den forbindelse. Selv om vi har et omfattende kontrollsystem, ser vi at ytterligere tiltak er nødvendige. Vi forbereder nå en del tiltak og flere vil komme når utredningene vi har bedt om foreligger og er vurdert. For meg er det viktig å sette inn ressursene der forebygging og kontroll gir best effekt, understreker Otto Gregussen.

Lovendringer

Endringene i råfiskloven og saltvannsfiskeloven vil innebære bedre kontroll med fisk som landes og som av forskjellige grunner ikke omsettes videre. Fiskeriministeren vil innføre krav om at det ved slike landinger straks skal utskrives landingsseddel med alle relevante opplysninger, bl.a. hvor mye fisken veier. Hittil har en ikke hatt lovhjemmel til å kreve veiing av denne type fangster.

- All fisk som selges videre etter landing blir behørig registrert gjennom sluttsedler. Men de senere år har det vært stadig flere tilfeller av at fiskefartøyene lander fisk uten at den samtidig omsettes, sier fiskeriminister Otto Gregussen. – Blant annet registrerer vi en markant økning i mellomlagring av fangst på fryseri. Andre tilvirker fisken selv og i noen tilfeller overføres fangsten fra ett fartøy til et annet. Dette gjør det vanskeligere for fiskerimyndighetene å holde kontroll med hvor stor andel av kvotene som til enhver tid er oppfisket. Det svekker også den generelle kontrollen med uttaket fra havet. De to lovendringene vil bedre kontrollen betydelig, fastslår fiskeriministeren.

Gregussen sender nå lovforslagene på høring, og tar sikte på at de kan behandles i Stortinget i vårsesjonen. Fiskeriministeren vil i denne forbindelse også foreslå å skjerpe strafferammene i de to lovene.

Enighet med justisministeren

Otto Gregussen og justisminister Hanne Harlem har drøftet spørsmål omkring saksbehandlingen av fiskerisaker innenfor politiet og påtalemyndigheten og er enige om at denne type saker bør avgjøres raskere. Riksadvokaten og Fiskeridirektøren har i felles møte drøftet hvordan de kan utvikle samarbeidet mellom fiskerimyndighetene og påtalemyndighetene. Denne kontakten vil bli fulgt opp på nyåret.

Bakgrunnen er at både kontrollmyndighetene og statsadvokatembetet for Troms og Finnmark konkluderer med at saksbehandlingstiden for ulovligheter i fiskeriene er for lang. Dette kan undergrave virkningen av kontrollarbeidet som utføres.

- Både jeg og justisministeren legger stor vekt på at de tiltakene Fiskeridepartementet nå skal gjennomføre for å komme ulovlighetene innen fiskeriene til livs er effektive og tydelige. Vi må sikre oss at tiltakene virker tilstrekkelig avskrekkende også over tid. Jeg anser politi- og påtalemyndighetenes medvirkning i denne sammenhengen som helt avgjørende, sier fiskeriminister Gregussen.

Vurderer omfang og tiltak

De siste dager har Fiskeridepartementet også skrevet brev til Kystvakta, Fiskeridirektoratet og fiskesalgslagene og bedt dem vurdere omfanget av juks i næringa. Departementet vil også ha framlagt en beskrivelse av kontrollinnsatsen de senere år og en analyse av hvilke tiltak som kan settes inn. Fiskeridirektoratet skal dessuten utrede i hvilke sammenhenger ulovlighetene skjer; ved fangst, ved landing, ved produksjon, ved omsetning eller på andre måter. Svarfristen er satt til 22. januar.

Fiskeridirektoratet og Kystvakta blir spesielt bedt om å vurdere økt bruk av inspektører om bord på fiskefartøyene.

Fiskeridepartementet ber også Fiskeridirektoratet og salgslagene å vurdere et eventuelt forbud mot å lande fiskefangster om natta for å hindre juks. Departementet ønsker en vurdering av effekten av nattestenging, kostnadene det vil medføre og hvordan nattestenging kan gjennomføres.

For å øke omfanget av kontrollvirksomheten er Fiskeridirektoratet videre bedt om å vurdere hvilke tiltak de kan gjennomføre ved omprioriteringer av midler og personell, og hva som krever friske midler. Direktoratet legger selv en strategi for gjennomføring. Salgslagene skal vurdere hvordan landinger kan offentliggjøres. Flere av dem praktiserer allerede slik offentlighet. Det vil si at de kunngjør hvem som lander hva og hvor.

Administrative reaksjoner og etikk

Fiskeridirektoratet er tidligere bedt om å gjennomføre en streng praksis overfor både fartøyeiere og fiskekjøpere når ulovligheter blir påvist. Det gjelder administrative reaksjoner som kommer i tillegg til anmeldelse, og dreier seg om tilbakekallelse av ervervstillatelse for fiskefartøy og bortfall av registrering som fiskekjøper, for en tidsavgrenset periode eller permanent.

I brev til Norges Fiskarlag og Fiskerinæringens Landsforening ber Fiskeridepartementet om en orientering om det holdningsskapende arbeidet overfor organisasjonenes medlemmer. På møtet mellom myndighetene og næringa om fiskejuks 28. november tok organisasjonene på seg å utarbeide en etikkplakat.