Historisk arkiv

Regjeringen fremmer ny lov om havbeite

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Regjeringen fremmer forslag om en ny lov om havbeite som regulerer utsetting og gjenfangst av krepsdyr, bløtdyr og hummer til næringsformål.

Pressemelding

Nr.: 28/2000
Dato: 02.06.00
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60

Regjeringen fremmer ny lov om havbeite

Regjeringen fremmer forslag om en ny lov om havbeite som regulerer utsetting og gjenfangst av krepsdyr, bløtdyr og hummer til næringsformål. Utsetteren gis en eksklusiv rett til gjenfangst av de utsatte organismene. Siden det dreier seg om stasjonære arter på sjøbunnen vil et havbeiteløyve bare representere et begrenset inngrep i allemannsretten. Det vil fortsatt være fri ferdsel og det kan drives fiske som ikke kommer i konflikt med havbeitevirksomheten.

Loven ivaretar miljø- og sykdomshensyn og andre samfunnsinteresser i tilknytning til havbeitevirksomhet, og fremmer dermed en helhetlig regulering av tilstøtende interesser. Fiskeridepartementet vil legge opp til en forsiktig utvikling av havbeite for å skaffe nødvendig erfaring når det gjelder næringsutvikling og miljømessige konsekvenser.

Loven gir dagens oppdrettsnæring muligheter til nye driftsmåter og gjenfangst. Spesielt er dette aktuelt for skjellnæringen som gjennom den eksklusive gjenfangstretten ikke lenger er avhengig av å ha et anlegg for å sikre den økonomiske verdien.

Loven baner også vei for oppdrett av nye arter, som for eksempel hummer, og dermed for en ny næring. I løpet av de siste ti årene er det høstet lovende erfaringer fra forsøk med hummer på Kvitsøy. Loven gjør det nå mulig å drive havbeite med hummer på kommersiell basis. Det er imidlertid ikke forventet at antall aktører vil være særlig stort i begynnelsen.

Hummer kan bli en viktig eksportartikkel. Dette skyldes at det internasjonale markedet etterspør mer enn det som tilbys, samt at prisene på hummer er gunstige. Lovens moderne miljø- og sykdomsprofil er en styrke i eksportmarkedene.