Historisk arkiv

Trygg sjømat prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 52/2000
Dato: 04.10.2000

Trygg sjømat prioriteres

- Det er helt avgjørende at sjømaten som spises i Norge og i de 170 land som kjøper norske sjøprodukter er trygg og av god kvalitet, fastslår fiskeriminister Otto Gregussen. Derfor er arbeidet i forhold til trygg sjømat spesielt prioritert, og i statsbudsjettet settes det blant annet av 6,5 millioner kroner ekstra til Ernæringsinstituttet for å styrke dette arbeidet.

Fiskeriminister Gregussen viser til at sikker og god sjømat er en forutsetning for å kunne utløse de store mulighetene for økt verdiskaping i norsk fiskeri- og havbruksnæring. Forskning og dokumentasjon spiller en vesentlig rolle. Det blir lagt vekt på forskning knyttet til aktuelle tungmetaller og organiske miljøgifter, på å bygge ut Miljødatabasen som dokumentasjonssystem i forhold til markedene og på en bærekraftig miljø- og ressursforvaltning innen fiskeri og havbruk.

Blant andre viktige tema er fôr og ernæringskvalitet for fisk, ernæringskvalitet av sjømat til mennesker, betydningen av foredlingsprosesser og bruk av genmodifiserte fôrråvarer i fôr til fisk. Innsatsen for skjell blir tilpasset veksten i denne nye næringen.

Fiskeriministeren understreker at det offentlige kvalitetsregelverket på næringsmiddelområdet bidrar til å fremme norske fiskeprodukters konkurransedyktighet, og næringens egenkontroll med produksjonen er også med og sikrer at det produseres sjømat av god kvalitet.