Historisk arkiv

Verdier fra havet – Norges fremtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding nr. 22/2000 fra Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 22/2000
Dato: 12.04.00

Verdier fra havet – Norges fremtid

Flere fagmiljøer har den siste tiden pekt på potensialet for verdiskapning i fiskeri- og havbruksnæringen. På årsmøtene til Fiskerinæringens Landsforening (FNL) og Norges Fiskeroppdretteres forening i Trondheim 12. april 2000 presenterer fiskeriministeren bredden av muligheter og utfordringer - både for næringen og myndighetene i tiden fremover.

Fiskeriminister Otto Gregussen nevner to viktige områder for fiskeindustrien, som vil bli prioritert av myndighetene: Markedsadgang og forskning og utvikling (FoU).

Det vil være en klar forutsetning at fiskeindustrien er konkurransedyktig og har evne til å omstille seg i forhold til ressursgrunnlaget og endringer som skjer på markedssiden. Fiskeindustrien har gjennomgått en omfattende oppgradering og har nå en høy standard i internasjonal målestokk. Fiskeindustrien har også store utfordringer foran seg knyttet til utnyttelse av biprodukter, bioteknologi og en stadig mer betydningsfull oppdrettsnæring.

Uten markedsadgang kan vi ikke bli konkurransedyktige. Vi vil derfor arbeide langsiktig for å bedre handelsbetingelsene for fisk i Verdens handelsorganisasjon (WTO), i EØS-avtalen og i EFTA-avtalene for å sikre at fiskeindustrien får tilnærmet like konkurransevilkår som sine konkurrenter ute i markedene.

Forskning og utvikling er viktig for fiskeindustrien sin konkurranseevne og for å gi industrien flere ben å stå på og evne til omstilling i forhold til endringer på markedssiden. Fiskeri- og havbruksnæringen har i flere år ønsket en egen FoU-avgift. - Det er gledelig at vi nå endelig er i ferd med å etablere FoU-avgiften. Jeg håper den gir like høy avkastning som tidligere investerte FoU-midler innenfor fiskeri- og havbruksnæringen, sier fiskeriministeren.

Når det gjelder salget av Hydro Seafood sier fiskeriministeren at han ikke forstår at ledelsen i Norsk Hydro vil selge oppdrettsvirksomheten. Det er vanskelig for Fiskeridepartementet å bruke oppdrettsloven for å stanse salget, uten samtidig å ødelegge en vellykket oppdrettspolitikk. Fiskeriministeren vil vurdere å regulere eierskap i oppdrettsnæringen.

Fiskeriministeren bebuder bedre tider for settefisknæringen når den nye settefiskforskriften trer i kraft 1. januar 2001. Med den nye forskriften vil settefiskanleggene være bedre i stand til å møte etterspørselen etter hvert som laksenæringen vokser. Otto Gregussen sier også at han vil foreta en helhetlig gjennomgang av oppdrettsloven, med sikte på å legge frem et forslag til ny havbrukslov. En ny havbrukslov skal være det sentrale regelverk som samlet regulerer havbruksnæringen. Loven vil bidra til å klargjøre skillet mellom offentlig og privat ansvar på områdene mattrygghet, kvalitet, helse og miljø.

Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Ellen Beate Dyvi, 91 80 56 67