Historisk arkiv

Etikk en forutsetning for vekst i fiskeri og havbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

- Etikk i fiskeri- og havbruksnorge er ikke en begrensning, men en forutsetning for vekst og velferd, fastslo fiskeriminister Otto Gregussen på konferansen om etikk og marin forvaltning i Stamsund torsdag. (22.03.01)

Pressemelding

Nr.: 26/2001
Dato: 22.03.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09

Etikk en forutsetning for vekst i fiskeri og havbruk

- Etikk i fiskeri- og havbruksnorge er ikke en begrensning, men en forutsetning for vekst og velferd, fastslo fiskeriminister Otto Gregussen på konferansen om etikk og marin forvaltning i Stamsund torsdag.

Fiskeriministeren reiste spørsmålet om hvor de etiske utfordringene i den marine ressursforvaltningen ligger, og sa at slike spørsmål har en påtrengende aktualitet, spesielt fordi vi står overfor ei næring som er spådd en dobling av verdiskapingen hvert tiår fram til 2030.

De etiske utfordringene gjelder både reguleringen og utøvelsen av fisket, de livsvilkår vi lager for oppdrettsfisken og den maten vi produserer.

- Vi må være i stand til å forene etikk med fortjeneste. Vi må klare å fremme vekst og næringsutvikling, samtidig som vi beskytter miljøet og sørger for en rettferdig fordeling og en solidarisk samfunnsbygging, sa fiskeriminister Gregussen.

Et fundamentalt utgangspunkt for norsk fiskeriforvaltning er målet om et høyst mulig bærekraftig uttak av fangst fra havet. Det skal gi god økonomi i dag, videreføre ressursene og sikre at kommende generasjoner kan bruke de samme havområdene. Fiskeriministeren vil legge til rette for at næringsutøverne kan medvirke i utformingen av regelverket. Det er viktig å slå ned på ulovligheter, og det er et overordnet mål å komme slike problemer til livs. Men vi skal ikke ha et samfunn som kontrollerer slik at enkeltindividene blir umyndiggjort.

- Jeg legger tvert imot avgjørende vekt på å ansvarliggjøre den enkelte, sa han.