Historisk arkiv

Fiskeriministeren: Overkapasitet i fiskeflåten må reduseres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

- For å utløse det potensialet som ligger i fiskerinæringen er det nødvendig å komme overkapasiteten til livs, sa fiskeriminister Otto Gregussen på representantskapsmøtet i Fiskebåtredernes Forbund fredag 12. januar.

Pressemelding

Nr.: 02/2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad tlf. 91 84 37 37

Fiskeriministeren: Overkapasitet i fiskeflåten må reduseres

- For å utløse det potensialet som ligger i fiskerinæringen er det nødvendig å komme overkapasiteten til livs, sa fiskeriminister Otto Gregussen på representantskapsmøtet i Fiskebåtredernes Forbund i formiddag.

Fiskeriminister Gregussen fastslo at overkapasiteten i fiskeflåten er dårlig utnyttelse av den investerte kapital og derfor fører til lavere avkastning enn det som kan forventes fra fiskeriene. Dette går igjen ut over næringens evne til å fornye seg, til å rekruttere kvalifisert og arbeidskraft og den økonomiske evne til å til å foreta oppgraderinger av flåten for å imøtekomme krav til sikkerhet, bedre ivaretakelse av fangst, mannskapsbekvemmeligheter osv. Overkapasitet innebærer også økt press på ressursene og vanskeliggjør en økologisk bærekraftig forvaltning av fiskestammene.

For å bryte denne selvforsterkende spiral ønsker fiskeriministeren å legge forholdene til rette for strukturendringer i fiskeflåten. Bedre strukturering vil etter fiskeriminsterens mening føre til at den økonomiske avkastningen øker for hver enkelt fiskebåt, at den totale fangstkapasitet økonomisk sett står i forhold til ressursgrunnlaget, og at ressursuttaket holdes innenfor langsiktig forsvarlige rammer. Otto Gregussen pekte på at myndighetene i løpet av fjoråret kom lenger i arbeidet med å tilrettelegge for strukturering, og nevnte utskiftingsbestemmelser og enhetskvoteordninger som eksempel. Som neste skritt sa han at også kystflåten vil få tilbud om spesielle kvoteordninger.

- Det jeg ønsker er å komme bort fra dagens situasjon der mange deltar i alle fiskerier for å beholde fremtidig deltakeradgang, og i stedet etablere ordninger som åpner for at fiskerne i størst mulig grad kan tilpasse seg et driftsmønster de selv finner rasjonelt, sa fiskeriminister Gregussen.

Han sa også at en bedre struktur og kapasitetsreduksjon av fiskeflåten kan redusere mulighetene for fiskejuks. – Å jukse er ikke bare umoralsk, det er også å sage over greinen man sitter på. De som jukser lurer bare seg selv og sine fiskerkollegaer, for det man ødelegger er norsk fiskerinærings gode navn og rykte, sa fiskeriministeren som også gjennomgikk de tiltak han har fremmet for å komme fiskejukset til livs.

Fiskeriministerens foredrag på representantskapsmøtet i Fiskebåtredernes Forbund 120101