Historisk arkiv

Forslag om tiltak mot fiskejuks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

- Forslagene om tiltak for å styrke ressurskontrollen i fiskeriene som vi har mottatt de siste dagene, danner et meget godt grunnlag for den vurderingen Fiskeridepartementet nå skal gjennomføre, sier fiskeriminister Otto Gregussen. (31.01.2001)

Pressemelding

Nr.: 08/2001
Dato: 31.01.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40 m. 90 02 44 46

Forslag om tiltak mot fiskejuks

- Forslagene om tiltak for å styrke ressurskontrollen i fiskeriene som vi har mottatt de siste dagene, danner et meget godt grunnlag for den vurderingen Fiskeridepartementet nå skal gjennomføre, sier fiskeriminister Otto Gregussen.

- Det foreslås en rekke tiltak mot fiskejuks og det er en gjennomgående konklusjon at kontrollinnsatsen må økes. I departementet vil vi nå gå grundig gjennom innspillene før vi avgjør hvordan kontrollen skal styrkes. Flere etater foreslår overlappende tiltak, og jeg vil vurdere hvordan oppgavene kan fordeles slik at innsatsen gir best effekt, både når det gjelder forebygging og kontroll, understreker Gregussen.

Fiskeriministeren ba før jul Fiskeridirektoratet, Kystvakta og salgslagene om å vurdere omfanget av ulovligheter i fiskerinæringa. Departementet ønsket også en beskrivelse av kontrollinnsatsen de senere år og en analyse av hvilke tiltak som kan settes inn. Fiskeridirektoratet fikk videre i oppgave å utrede i hvilke sammenhenger ulovligheter skjer, og både direktoratet og Kystvakta ble bedt om å vurdere økt bruk av inspektører om bord i fartøyene. Fiskeridepartementet ønsket også en vurdering av effekten av et forbud mot å levere fangster om natta. Norges Fiskarlag og Fiskerinæringens Landsforening ble bedt om en orientering om det holdningsskapende arbeidet overfor organisasjonenes medlemmer.

- De fleste svarene er nå kommet til Fiskeridepartementet. Ikke alle synspunkter og forslag er entydige, blant annet gjelder det økt bruk av inspektører om bord i fiskefartøyene. Men om det er en viss ulikhet i synet på bruken av enkelte virkemidler, er det bred enighet om at kontrollen både på sjøen og i land må styrkes, sier Otto Gregussen.

Innspillene som nå foreligger er ledd i en av flere prosesser fiskeriministeren har satt i verk for å komme ulovlighetene i fiskerinæringa til livs. I et åpent brev til alle som vil forenkle regelverket i næringa har Gregussen utfordret de som har forslag til forenklinger om å sende sine innspill til Fiskeridepartementet. Forslagsstillerne vil bli invitert til møte i Bodø 24. april for å gå gjennom forslagene med sikte på å lage et regelverk som er til å leve med for utøverne og som samtidig er kontrollerbart og sikrer god ressurskontroll. En tredje prosess er å styrke lovgrunnlaget, og Gregussen vil fremme forslag om endringer i saltvannsfiskeloven og råfiskloven for Stortinget i løpet av våren. Endringene vil styrke ressurskontrollen og skjerpe strafferammene.