Historisk arkiv

Grenser for eierskap i oppdrett av laks og ørret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Ingen kan kontrollere mer en 10 prosent av samlet konsesjonsvolum i oppdrett av laks og ørret uten tillatelse fra Fiskeridepartementet. Gis slik tillatelse og dette senere medfører at en eier får kontroll med mer en 15 prosent av samlet konsesjonsvolum, må ny tillatelse innhentes fra departementet. (20.02.2001) ( Hele forskriften, merknader til forskriften)

Pressemelding

Nr.: 14/2001
Dato: 20.02.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60

Grenser for eierskap i oppdrett av laks og ørret

Ingen kan kontrollere mer en 10 prosent av samlet konsesjonsvolum i oppdrett av laks og ørret uten tillatelse fra Fiskeridepartementet. Gis slik tillatelse og dette senere medfører at en eier får kontroll med mer en 15 prosent av samlet konsesjonsvolum, må ny tillatelse innhentes fra departementet. Samtidig settes det en øvre grense for hvor mye av det samlede nasjonale konsesjonsvolumet en eier kan ha. Denne grensen er 20 prosent.

Dette har Fiskeridepartementet bestemt gjennom en ny forskrift om kontroll med eiermessige endringer i selskaper som har tillatelse til oppdrett av laks og ørret.

- Havbruksnæringen får en stadig voksende betydning for landet, samtidig som eierstrukturen har forandret seg de senere år. Dette gjør det etter mitt syn nødvendig med nærmere kontroll med endringer som fører til store eierkonsentrasjoner. Denne forskriften skal bidra til et mer hensiktsmessig regelverk med klare retningslinjer for behandling av strukturendringer, sier fiskeriminister Otto Gregussen.

For aktører som allerede har kontroll over mer en 10 prosent har Fiskeridepartementet bestemt at tilsvarende godkjenning er nødvendig ved erverv som medfører ytterligere kontroll over samlet konsesjonsvolum. Det vil si at selskapets størrelse inntil videre "fryses" på nåværende nivå.

Når det vurderes om det skal gis tillatelse til erverv utover 10 prosent, vil departementet legge vekt på om dette samfunnsøkonomisk og næringsmessig er i tråd med havbrukspolitiske mål.

I tillegg til begrensningene i eierskap på nasjonal basis, innføres også regler for hvor mye en eier kan ha av konsesjonsvolumet i de ulike regionene. Denne grensen settes til 50 prosent av konsesjonsvolumet. Forbudet vil ikke ha virkning for de som allerede kontrollerer mer enn 50 prosent innen en region.