Historisk arkiv

Klarsignal for DNA-register for vågehval

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

- DNA-registeret vil kunne ivareta de funksjonene det er tiltenkt i forbindelse med eksport av norske vågehvalprodukter. Sammenlignende DNA-tester av vågehvalprøver ved to ulike firmaer viser en feilprosent på under en prosent (20.07.01).

Pressemelding

Nr.: 61/2001
Dato: 20.07.2001

Kontaktpersoner:

Informasjonssjef Bjarne Myrstad, 22 24 64 09

Avdelingsdirektør Kirsti Henriksen, 22 24 64 91

Klarsignal for DNA-register for vågehval

- DNA-registeret vil kunne ivareta de funksjonene det er tiltenkt i forbindelse med eksport av norske vågehvalprodukter. Sammenlignende DNA-tester av vågehvalprøver ved to ulike firmaer viser en feilprosent på under en prosent.

Dette er konklusjonen i en foreløpig rapport fra myndighetenes sakkyndige, professor dr. med. Bjørnar Olaisen og professor dr. med. Lars Walløe.

Et kanadisk firma har analysert prøver fra vågehvalene som ble fanget i årene 1997, 1998 og 1999. Kvaliteten på analysene er undersøkt ved at prøver fra i alt 81 hval fra de tre sesongene også er testet ved et britisk firma. Det er resultatene fra disse dobbeltsjekkede prøvene Olaisen og Walløe nå har sammenlignet og vurdert, og konklusjonen er at en med stor sikkerhet kan fastslå om hvalprodukter kommer fra hvaler i registeret.

Det som nå er ferdiganalysert er DNA-tester som identifiserer hver enkelt hval, altså hvalens "fingeravtrykk". Om kort tid vil det også foreligge analyser av DNA-tester som blant annet viser hvilken hvalart og eventuelt hvilken hovedgruppe av vågehval produktene stammer fra.