Historisk arkiv

Seifiskere får likevel delta med flere fartøyer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Fiskeridepartementet endrer forskriften og gir kystfiskerne adgang til å delta med flere fartøyer i seifisket nord for 62. graden. Dette blir gjort fordi noen fiskere ble utilsiktet rammet av det opprinnelige forbudet. (02.02.2001)

Pressemelding

Nr.: 10/2001
Dato: 02.02.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40 / 90 02 44 46

Seifiskere får likevel delta med flere fartøyer

Fiskeridepartementet endrer forskriften og gir kystfiskerne adgang til å delta med flere fartøyer i seifisket nord for 62. graden. Dette blir gjort fordi noen fiskere ble utilsiktet rammet av det opprinnelige forbudet.

Fiskeridepartementet fulgte i utgangspunktet et samlet reguleringsråd som ønsket å innføre begrensninger i seifisket som innebar at en fiskebåteier ikke kunne delta i fisket med konvensjonelle redskaper med mer enn ett fartøy under 28 meter. Tilsvarende gjaldt i notfisket med fartøy under 13 meter. Innføringen av denne begrensingen kom etter påtrykk fra næringshold, blant annet for å unngå at fangst utover kvoten ble overført til et annet fartøy som ikke var i fiske, men var eid av samme person. Dette har ført til at kvotene til de fiskerne som bare eier ett fartøy er blitt redusert.

Etter at denne begrensningen ble kjent har det kommet protester fra fiskere som har flere fartøyer i aktivt seifiske og dermed føler seg urettmessig utestengt fra dette fisket. Fiskerimyndighetene har derfor vurdert saken på nytt i samråd med medlemmene av

reguleringsrådet, som nå har endret sin anbefaling og gått inn for å fortsette med samme regler som i 2000.

Fiskeridirektoratet skal i løpet av 2001 foreta en grundig gjennomgang av spørsmålet om å begrense deltakelsen i seifisket for fartøyer under 28 meter som fisker med konvensjonelle redskaper (garn, line, krok, snurrevad) og fartøyer under 13 meter som deltar i notfisket.