Historisk arkiv

Åpningstale ved AquaNor, 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Otto Gregussens tale ved åpningen (7. august 2001)

Tale ved åpningen av AquaNor, Trondheim, 7.8.2001

Fiskeriminister Otto Gregussen

Deres Kongelige Høyhet

Mine damer og herrer

Det er en glede å kunne hilse dere alle i anledning Aqua Nor-messen. Spesielt gledelig er det at Deres Kongelige Høyhet er til stede og foretar åpningen av Aqua Nor, for andre gang på rad.

Havbruk kan bli Norges aller fremste vekstnæring. Fiskeri- og havbruksnæringa vil være en viktig bærebjelke i framtidas velferds-Norge.

Samtidig er fiskeri- og havbruksnæringa en av våre mest internasjonale næringer. Norsk sjømat blir solgt til over 150 land. Vi opplever også at norske fiskeriselskap etablerer seg utenfor Norges grenser. Vi ser at dette skjer i alle deler av verdikjeden og vi ser at utenlandske selskaper satser i Norge. Fiskeri og akvakultur er og blir en internasjonal næring og norsk næringsliv er i større og større grad en viktig drivkraft. Messen her i Trondheim i dag er nettopp et bevis på dette.

Både nasjonalt og internasjonalt er vi imidlertid bare ved begynnelsen av det som best kan kalles den blå revolusjonen – det å dyrke havet. Det er først nå vi har erfaringer både praktisk og vitenskapelig til å ta nye utfordringer i form av arter og produksjonsmetoder. Som fiskeriminister i Norge er jeg stolt over at Norge viser vei på dette området.

Næringas internasjonale karakter gjør at regjeringa også prioriterer høyt arbeidet for mest mulig fri handel og bedre markedstilgang. I WTO-sammenheng vil vi holde høy profil og bidra til at industrivarer, inkludert fisk, blir satt på dagsorden i de kommende forhandlingene. Ingen må tvile på at vi prioriterer vår framtidsnæring nummer en.

Det internasjonale blir i høyeste grad understreket av at vi i dag åpner verdens fremste havbruksmesse her i Trondheim. Messen – og dere som er utstillere her – er en av de viktige faktorene i utviklinga av ei næring som vil få stadig større betydning i verdens matforsyning. Det er ikke bare fiskeri- og havbruksnæringa som representerer arbeidsplasser og inntekter, det gjør også dere som på så mange ulike måter betjener næringa. Aqua Nor-messen forteller oss hvilket mangfold av næringsaktiviterer dette gjelder.

Aqua-Nors betydning understrekes også av de mange utenlandske gjestene som kommer hit – politikere, forvaltere og næringslivsfolk. Det er en glede at dere besøker Aqua Nor og Trondheim. Særlig vil jeg få ønske velkommen min chilenske kollega – Daniel Albaran – og hans delegasjon.

Produksjonen av laks og ørret i norske oppdrettsmerder blir i år om lag den dobbelte av samlet kjøttproduksjon i norsk landbruk, og veksten i oppdrett av laks og ørret vil fortsette. Det er grunnlag for nye konsesjoner og regjeringa vil tildele nye lakse- og ørretkonsesjoner i høst. Det er den første tildelingen av nye konsesjoner siden 1985. De kommende år bør det jevnlig tildeles nye konsesjoner.

Men det framtidige havbruket er så mye, mye mer enn laks og ørret. Det dreier seg om oppdrett av skjell og marine fiskearter, det dreier seg om havbeite og det dreier seg om biprodukter og bioteknologi. Skal vi lykkes i å realisere disse mulighetene krever det prioritering og satsing innen forskning og næringsutvikling og vi må være i stand til å ta i bruk de nødvendige kyst- og sjøarealer.

Blant de marine artene knytter det seg særlig interesse til kommersielt oppdrett av torsk. Det foreligger nå en strategiplan for torskeoppdrett, der offentlige midler og prosjekter vil bli kanalisert gjennom Norges Forskningsråd og SND. Regjeringa iverksetter også et nyskapingsprogram for kommersiell utnyttelse av marine ressurser. I år er det satt av 86 millioner kroner til dette.

Havbruksnæringas vekst krever at alle deler av næringa samarbeider. Bare tenke dere hva som kreves av logistikk for å produsere høyverdig mat i våre rene men så fjerne kystområder. Tenk dere hva som kreves for å transportere våre produkter til markedene og tenk dere hvilken utfordring transportørene står overfor når det gjelder kanskje det doble av dagens volumer. Derfor er det viktig at hvert enkelt ledd i kjeden konsentrerer seg om sine oppgaver. For eksempel kunne jo flyselskapene konsentrere seg om å fly så kan de som har politikk som jobb, konsentrere seg om politikken.

Det bør være innlysende at de som fokuserer på å gjøre sine oppgaver best mulig vil stå sterkere ved neste korsveg, enten dette dreier seg om personer eller gods eller for den delen om det er private eller det offentlige som er kunder.

Også forvaltningen må konsentrere seg om sin jobb. Mitt mål er at vi skal ha en moderne havbruksforvaltning med kompetanse og kapasitet tilpasset næringas behov. På samme måte vil jeg ha et regelverk som fremmer – ikke hemmer – næringsutvikling. Vi må ta i bruk mulighetene. Skal vi lykkes må vi satse nå. Det er gjennom felles innsats vi kan nå våre mål.

Aqua Nor har sin naturlige plass i dette bildet, og jeg vil ønske besøkende, utstillere, arrangøren Stiftelsen Nor-Fishing og den tekniske arrangøren Nidarøhallen AS, lykke til med messedagene her under Aqua Nor 2001.

Takk for oppmerksomheten.