Historisk arkiv

16.01.2001 Studentsamskipnaden i Agder - idrettsanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Studentsamskipnaden i Agder

Postboks 2053 Posebyen

4668 Kristiansand

Deres ref

Vår ref

Dato

00/5458 SA

16 .01.2001

Merverdiavgiftsreformen 2001 – Idrettsanlegg

Jeg viser til møtet avholdt på Stortinget 24. november og SiAs oppfølgingsbrev av 28. november 2000. Nedenfor vil jeg gi en kort beskrivelse av de relevante bestemmelsene som følger av Merverdiavgiftsreformen 2001 og tidspunktet for når anskaffelsene skal avgiftsbehandles.

1

Omsetning av idrettsaktiviteter fra idrettslag til medlemmer mot betaling i form av kontingent er unntatt fra plikten til å beregne merverdiavgift. Unntaket omfatter også omsetning til andre enn medlemmer av rett til å delta i idrettsaktiviteter mot betaling av for eksempel startkontingent eller deltakerkontingent mv.

2

Videre er omsetning og utleie av fast eiendom eller rettigheter til fast eiendom generelt unntatt fra avgiftsplikten. Det er imidlertid vedtatt avgiftsplikt for omsetning av rett til å bruke lokaler, anlegg mv. for utøvelse av idrettsaktiviteter. Dette innebærer i utgangspunktet at det skal oppkreves merverdiavgift av inngangspenger (billetter, årskort, greenfee og lignende) til for eksempel svømmehaller, treningsstudioer, tennisbaner og golfbaner mv.

Avgiftsplikten omfatter imidlertid ikke bruk av slike lokaler, anlegg mv. i regi av idrettslag og i forbindelse med aktivitetstilbud overfor medlemmer mv. Et idrettslag skal derfor ikke oppkreve merverdiavgift ved omsetning av retten til å benytte klubbens svømmebasseng, eller tennisbane mv. En forutsetning for dette avgiftsunntaket er at omsetningen ikke skjer i vesentlig konkurranse med registrerte næringsdrivende som har tilsvarende omsetning. Avgiftsplikten omfatter heller ikke utleie av slike lokaler, anlegg mv. som sådan, for eksempel utleie av en håndballbane til en idrettsklubb. Slik utleie vil omfattes av avgiftsunntaket for utleie av fast eiendom.

3

I utgangspunktet skal omsetning av varer og tjenester avgiftsberegnes når varen eller tjenesten leveres. Tilsvarende gjelder for løpende leveranser eller langsiktige kontrakter. I utgangspunktet har partene herredømme over det faktiske leveringstidspunktet, men det må dreie seg om reelle tilpasninger som også har andre virkninger enn de rent avgiftsmessige. Hva som kan anses som leveringstidspunktet når det ikke foreligger noen klar leveringstransaksjon, kan bl.a. bero på hvem som har risikoen for leveransen frem til endelig ferdigstillelsen. Det antas imidlertid at omsetning foreligger og skal avgiftsberegnes på et tidligere tidspunkt enn leveringstidspunktet når det før levering kreves delbetaling på kontraktsummen for utført arbeid, eller mottas betaling uten at det er fremsatt krav om det.

Med hilsen

Ellen Mo