Historisk arkiv

Brev til Kredittilsynet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Om praksis for godkjenning av tidsbegrenset ansvarlig lånekapital

Kredittilsynet
Postboks 100 Bryn
0611 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

00/1205 FM GK

12.02.2001

Om praksis for godkjenning av tidsbegrenset ansvarlig lånekapital

Det vises til Finansdepartementets brev av 21. juni 2000 med anmodning om å vurdere enkelte spørsmål relatert til kapitaldekningsregelverket, og til Kredittilsynets svarbrev brev 31. august 2000.

Departementet har behandlet Kredittilsynets forslag om endret praktisering av kapitaldekningsregelverket bl.a. basert på høringsuttalelsene som fremkom i høringsrunden. I Kredittilsynets tilrådinger heter det, jf punkt 5 i nevnte brev:

"Det bør fortsatt være en hovedregel at institusjoners adgang til å benytte tidsbegrenset ansvarlig lånekapital for å dekke det generelle kapitalkravet på 8 prosent, bør være betinget av en kjernekapital på omlag 7 prosent. Det bør imidlertid vurderes om retningslinjene for å kunne akseptere en kjernekapital i underkant av 7 prosent bør utformes slik at det er noe større forskjell mellom det strenge krav (7 prosent) som gjelder for finansinstitusjoner med vanlig risiko og minimumskravet som vil gjelde for finansinstitusjoner med en særlig lav risiko som følge av en særlig godt sikret eller styrt låneportefølje. Dersom Finansdepartementet er enig, vil Kredittilsynet endre praksis slik at 6 prosent kjernekapital settes som et absolutt minimumskrav, og der det skjønnsmessig settes et krav mellom 6 prosent og 7 prosent for institusjoner med vesentlig lavere risiko enn gjennomsnittet. Større differensiering vil være i samsvar med intensjonene for pillar II i forslaget til nytt kapitaldekningsregelverk fra Baselkomiteen. Retningslinjene bør uansett gjennomgås på nytt når nye regler for kapitaldekning settes i verk fra Baselkomiteen og EUs side, ventelig i 2003."

Departementet er av den oppfatning at et generelt krav om en kjernekapitaldekning på minimum 7 prosent ved opptak av ny tidsbegrenset ansvarlig lånekapital kan synes som et for strengt krav for institusjoner med lav risikoprofil. Kredittilsynets forslag til endring av praksis er langt på vei i tråd med de synspunktene som har kommet fram i høringsrunden. Departementet kan således gi sin tilslutning til Kredittilsynets foreslåtte praksisendring i retning av større fleksibilitet ut fra risikoen i den enkelte institusjon når det gjelder krav til kjernekapital ved opptak av tidsbegrenset ansvarlig lånekapital.

Finansdepartementet ber derfor Kredittilsynet endre praksis slik at 6 prosent kjernekapital settes som et minimumskrav, og der det skjønnsmessig settes et krav mellom 6 prosent og 7 prosent for institusjoner med vesentlig lavere risiko enn gjennomsnittet.

Departementet viser for øvrig til at det vil være behov for en gjennomgang av kapitaldekningsregelverket når de nye reglene fra Baselkomiteen og EU foreligger.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Hilde Olsen
avdelingsdirektør

VEDLEGG