Historisk arkiv

Brev til Norges Bank av 17.08.2001 ved. forslag til endring av forskrift for forvaltning av Statens petroleumsfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til Norges Bank av 17.08.2001 ved. forslag til endring av forskrift for forvaltning av Statens petroleumsfond

Norges Bank

Postboks 1179 Sentrum

0107 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

01/1627 Ø EAL

17.08.2001

Forslag til endring av forskrift for forvaltning av Statens petroleumsfond

I Revidert nasjonalbudsjett 2001 ble det varslet at Regjeringen ville ta initiativ til å etablere en uttrekningsmekanisme for at en etter en nærmere juridisk og faktisk vurdering kan bestemme at selskaper tas ut av investeringsuniverset for Petroleumsfondet dersom plasseringer i slike selskaper kan være i strid med Norges folkerettslige forpliktelser. Det ble også opplyst at departementet så det som naturlig at rammene og prosedyrene for en slik mekanisme ble nedfelt i forskriften for forvaltningen av Statens petroleumsfond. Det vises til St.meld. nr. 2 (2000-2001) s. 65-66.

Stortinget sluttet seg til dette, jf. B.innst.S.nr.II (2000-2001) Innstilling fra finanskomiteen om Revidert nasjonalbudsjett 2001 pkt. 6.1.4.

På denne bakgrunn har Finansdepartementet utarbeidet vedlagte utkast til endring av forskrift for forvaltning av Statens petroleumsfond.

Forvaltningen av Petroleumsfondets midler skal skje på en måte som er i samsvar med de krav som følger av Norges folkerettslige forpliktelser. Det opprettes et råd som etter anmodning fra Norges Bank eller Finansdepartementet skal vurdere om plassering av Petroleumsfondets midler i finansielle instrumenter utstedt av nærmere angitte utstedere, kan være i strid med Norges folkerettslige forpliktelser. Dette vil særlig gjelde landminekonvensjonen og konvensjonene om kjemiske og biologiske våpen. Disse konvensjonene går særlig langt når det gjelder medvirkning til konvensjonsstridig aktivitet. Rådet skal bestå av tre personer som oppnevnes av departementet. Departementet kan gi nærmere retningslinjer for rådet.

Det vil kunne være aktuelt å fastsette nærmere regler for rådets saksbehandling, herunder forholdet til forvaltnings- og offentlighetsloven.

Finansdepartementet vil kunne innhente rådets vurdering av om plassering av Petroleumsfondets midler i finansielle instrumenter utstedt av nærmere angitte utstedere, kan være i strid med Norges folkerettslige forpliktelser. I slike tilfeller vil Finansdepartementet kunne bestemme at fondets midler ikke skal investeres i disse verdipapirene. Norges Bank vil også ha anledning til å be om rådets vurdering av om plassering i finansielle instrumenter utstedt av nærmere angitte utstedere, kan være i strid med Norges folkerettslige forpliktelser.

Det bes om Norges Banks merknader til utkastet til endring i forskriften innen 23. august 2001.

Med hilsen

Øystein Olsen
Ekspedisjonssjef

Yngvar Tveit
Avdelingsdirektør

Vedlegg