Historisk arkiv

Brev til Sør-Varanger kommune

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Tillatelse til opprettelse av frisone i Kirkenes

Sør-Varanger kommune

Boks 406

9915 Kirkenes

 

Deres ref

Vår ref

Dato

99/06558

99/208 SA FR/GS

9 .03.2001

 

Tillatelse til opprettelse av frisone

Finansdepartementet viser til søknad av 17. desember 1999 om etablering av frihavn i Kirkenes. Vi har også mottatt telefaks av 4. januar 2000.

Sør-Varanger havnevesen gis, med hjemmel i lov 10. juni 1966 om toll (tolloven) § 55, Stortingets vedtak av 28. november 2000 og kronprinsregentens resolusjon av 2. mars 2001, tillatelse til å opprette og drive frisone på området fastsatt under punkt 2 nedenfor. Driften av frisonen skal skje i samsvar med det som framgår av denne tillatelse.

1 Regelverk som gjelder for frisoner

Frisonen er underlagt bestemmelsene i tolloven § 55, kongelig resolusjon av 2. mars 2001 og Finansdepartementets forskrift 13. mars 1996 nr 266 om frisoner og frihavner, heretter benevnt "forskriften". Norsk lovgivning for øvrig, herunder de øvrige bestemmelsene i tolloven og forskrifter gitt i medhold av denne, veterinærbestemmelser, næringsmiddel-, våpen- og legemiddellovgivning får anvendelse for frisonen.

2 Frisonens geografiske utstrekning

Frisonen omfatter inngjerdet område på 100 dekar beliggende i Prestøya Industriområde, jf. Vedlagte kartskisse.

Søknad om utvidelse av området nevnt ovenfor må sendes Finansdepartementet.

3 Omkostninger

(jf. Forskriften § 5)

Omkostninger knyttet til frisonen, herunder drifts- og etableringskostnader, samt kostnader til sikring og overvåking, skal fullt ut dekkes av den driftsansvarlige.

4 Fysisk sikring

(jf. Forskriften § 5)

Frisonen skal være fysisk sikret på en slik måte at uvedkommende hindres i å ta seg inn på området. Hele området skal være sikret med permanent gjerde forankret i grunnen. Annen form for fysisk sikring skal også være permanent og forankret i grunnen, og må gå så langt ut i sjøen at den også ved fjære sjø hindrer uvedkommende å ta seg inn i frisonen.

5 Overvåking

(jf. Forskriften § 5)

Den driftsansvarlige er ansvarlig for overvåking av frisonen. Det skal opprettes ett fast inn- og utpasseringssted på landsiden hvor all inn- og utpassering av personer, varer og transportmidler skal overvåkes og kontrolleres. På sjøsiden skal det etableres overvåkingsrutiner som, ved hjelp av TV-overvåking eller lignende, sikrer at all inn- og utpassering av personer, varer og transportmidler kan kontrolleres. Den driftsansvarlige plikter å utarbeide rutiner for å holde oversikt over hvem som til enhver tid skal ha adgang til området samt hvem som til enhver tid befinner seg på området til frisonen. Overvåkingen skal sikre at

  1. kun personer som arbeider i eller bringer varer til eller fra frisonen, skal ha adgang til frisonen. Personer som har sitt daglige virke i frisonen skal bære gyldig adgangstegn. Personer som ikke har sitt daglige virke i frisonen, skal ved innpassering føres inn i en besøksprotokoll og tildeles midlertidig adgangstegn. Ved utpassering skal adgangstegnet innleveres og den besøkende føres ut av besøksprotokollen,
  2. kun transportmidler som bringer varer til eller fra frisonen eller skal benyttes som driftsmidler inne i frisonen skal ha adgang til frisonen. Transportmidler skal registreres ved inn- og utpassering av frisonen,
  3. kun varer som bestemt i punkt 8 nedenfor kan tas inn i frisonen. Den driftsansvarlige skal påse at varer, med tilhørende dokumenter som manifest, transitteringsdokument, losselister osv, uten opphold leveres til de respektive lagerlokaler. Ved uttak av varer fra frisonen, skal den driftsansvarlige påse at varene er tollekspedert etter bestemmelsene under punkt 14 nedenfor.

Det forutsettes at overvåkingen som nevnt ovenfor skjer overenstemmende med lov 14. april 2000 nr. 31 om behandling av personopplysninger.

6 Tollvesenets kontroll av frisonen

(jf. Forskriften § 10 og tolloven kap III)

I tillegg til de alminnelige bestemmelser i tolloven og forskriften om frisoner og frihavner

  1. skal tollvesenet ha adgang til frisonen og alle bygninger, herunder alle kontorer mv, i forbindelse med denne,
  2. kan personer og transportmidler som ankommer, forlater eller befinner seg i frisonen, underkastes kontroll av tollvesenet,
  3. kan tollvesenet kontrollere samtlige varer som ankommer, tas ut eller oppbevares i frisonen og når som helst ha adgang til å foreta kontroll av den driftsansvarliges og den enkelte lagerholders regnskaper.

Den driftsansvarlige skal vederlagsfritt stille egnede kontroll- og ekspedisjonslokaler til tollvesenets disposisjon.

7 Etablering av virksomhet i frisonen

(jf. Forskriften § 6)

Den driftsansvarlige skal uttale seg i forbindelse med søknader om etablering av virksomhet i frisonen. Den driftsansvarlige skal videre påse at virksomheter etablert i frisonen til enhver tid innehar tillatelse gitt av tollvesenet.

8 Vareomfang

(jf. Forskriften § 5 siste ledd og §§ 13-15)

Alle varer kan legges inn i frisonen, med unntak av fisk, alkoholholdige drikkevarer, tobakkvarer og varer som er omfattet av forbud i henhold til handelsrestriksjoner. Vareomfanget er videre begrenset i henhold til hva som til enhver tid er bestemt i henhold til lov 22. juni 1934 nr. 5 om midlertidige innførselsforbud m.v., lov 6. juni 1997 nr. 32 om innførsle- og utførslesegulering og lov 18. desember 1987 nr. 93 om kontroll med eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi m.v. og forskrifter gitt i medhold av denne.

For faste installasjoner, kaianlegg, bygninger, maskiner, kjøretøyer og andre driftsmidler til bruk i frisonen skal det beregnes toll og avgifter på ordinær måte ved deklarering av varen. Det samme gjelder varer som benyttes til drift og vedlikehold av driftsmidler, jf. Kronprinsregentens resolusjon av 2. mars 2001.

9 Bearbeiding av varer i frisonen

(jf. Forskriften §§ 17-18)

I frisonen kan varer oppbevares, deles, ompakkes eller bearbeides i den utstrekning som er fastsatt i den enkelte tillatelse til etablering av virksomhet i frisonen. Detaljhandel er ikke tillatt i frisonen, jf forskriften § 1 tredje ledd.

10 Trafikken til og fra frisonen

Bestemmelsene i tolloven kapittel IV om trafikken til og fra tollområdet får så langt de passer anvendelse på trafikken til og fra frisonen.

11 Godsregistrering

Alle varer, bortsett fra driftsmidler (jf. Punkt 8 annet ledd), som tas inn i frisonen skal regnskapsmessig registreres i henhold tollovforskriften punkt 4.4 og retningslinjer gitt i medhold av denne bestemmelsen.

12 Lossetillatelse

Før lossing på frisonens lagre kan foretas, skal det foreligge lossetillatelse fra tollvesenet, jf. Tollovforskriften punkt 4.4.

13 Lagring av varer i frisonen

(jf. Forskriften § 6)

Varer som ankommer en virksomhet i frisonen, skal lagres på virksomhetens lager i frisonen.

Stort og omfangsrikt gods, som jern, stål og trelast, kan for et kortere tidsrom tillates lagret utendørs i frisonen. Stort og omfangsrikt gods som skal lagres for et lengre tidsrom kan tillates lagret på inngjerdede områder utendørs i frisonen. Lagringsstedet skal framgå av virksomhetens lagerregnskap.

Containere skal losses inn i virksomhetenes lagerlokaler. Dersom varene er sikret, kan tollvesenet tillate lagring utendørs i frisonen.

Vare kan overføres fra en virksomhet til en annen innen frisonen i samsvar med ordningen for forpassing mellom godkjente tollagerholdere, jf. Forskriften § 19 og tollovforskriften punkt 8.2.

14 Deklarering av varer

Gjeldende bestemmelser om deklarering av varer i forbindelse med frisoner framgår av forskriften §§ 13, 14, 22 og 23, tolloven kapittel 5 og tollovforskriften kapittel V. Videre skal

  1. alle varer som tas inn i frisonen, bortsett fra driftsmidler (jf. Punkt 8 annet ledd), deklareres inn på de respektive virksomheters lagre ved innleggsdeklarasjon,
  2. alle varer som tas ut av lager i frisonen, deklareres av den enkelte virksomhet eller dennes representant, etter gjeldende bestemmelser om deklarering av varer ved inn- og utførsel. Unntakene i tollovforskriften punkt 5.10.3.1 får ikke anvendelse,
  3. ufortollede driftsmidler som ankommer frisonen (jf. Punkt 8 annet ledd), deklareres i henhold til gjeldende bestemmelser om deklarering ved innførsel av varer,
  4. deklareringen utføres ved bruk av elektronisk datautveksling, TVINN (tollvesenets informasjonssystem med næringslivet), jf. Forskriften § 8 annet ledd.

15 Rapportering

Den driftsansvarlige skal innen utgangen av januar måned hvert år innrapportere til Toll- og avgiftsdirektoratet omfanget og arten av virksomheter i frisonen samt de respektive virksomheters regnskaper og omsetning.

16 Iverksetting av drift

Driften av frisonen tillates ikke iverksatt før tollvesenet har godkjent sikringen og overvåkingen av området samt den driftsansvarliges regnskapsførsel.

17 Varighet og tilbakekallelse av tillatelsen

(jf. forskriften § 25)

Tillatelsen gjelder i 5 år fra det tidspunktet tollvesenet tillater driften av frisonen iverksatt.

Tillatelsen kan endres eller tilbakekalles dersom innehaveren av tillatelsen gjør seg skyldig i vesentlige eller gjentatte brudd på tillatelsens vilkår eller overtredelser av toll- og avgiftslovgivningen.

Med hilsen

Heidi Heggenes e.f.
lovrådgiver

Fredrik Robsahm
førstekonsulent

Gjenpart:Toll- og avgiftsdirektoratet, jf. ref. 2000/99