Historisk arkiv

Brev til Toll- og avgiftsdirektoratet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Beregning av svovelavgift på mineralske produkter

Toll- og avgiftsdirektoratet
Postboks 8122 Dep
0032 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

99/3850

01/2600 SA FR/KR

27.11.2001

Beregning av svovelavgift på mineralske produkter

Departementet viser til direktoratets utkast til retningslinjer om alternative metoder for beregning av svovelavgift på mineralske produkter. Beregningsmetodene er også foreslått gitt i fellesforskriften med iverksettelse fra 1. januar 2002.

Departementet anser at bestemmelser om beregning av svovelavgiften bør fastsettes i forskrift. Departementet tar imidlertid til etterretning at direktoratet inntil dette kan skje ønsker å utarbeide retningslinjer for beregningen.

Departementet er også av den oppfatning at hensikten med utformingen av svovelavgiften har vært å stimulere til økt bruk av lavsvovlet mineralolje. Dette tilsier en viss fleksibilitet i praktiseringen så lenge intensjonen oppnås.

Departementets inntrykk er at det til nå synes å ha vært noe ulike oppfatninger med hensyn til beregningsmetoder. Bransjen har på denne bakgrunn innrettet seg noe forskjellig. Det synes på bakgrunn av den uklare rettstilstand riktig å prioritere å utarbeide retningslinjer framfor å prioritere kontroll av saker bakover i tid. Departementet anser at det er viktig at aktørene raskt får tilbakemelding om hva som er akseptable beregningsmetoder, også frem til det blir gitt nærmere regler om alternative beregningsmetoder i forskrift. Det bør imidlertid klart fremgå at retningslinjene/tilbakemelding om dette nå er basert på gjeldende praktisering. Den endelige vurderingen av hvilke metoder som vil bli tillatt fremover vil bli vurdert i forbindelse med fastsettelse av forskriftsbestemmelsene.

Når det gjelder direktoratets forslag til retningslinjer viser departementet til at etter forskrift om svovelavgift på mineralske produkter § 2 nr. 1 oppstår avgiftsplikten for registrert virksomhet ved levering/uttak. Dette gjelder uavhengig av når og hvordan svovelavgiften beregnes. Etter departementets oppfatning er det klart at beregning av svovelavgiften som angitt i metode A direkte er i samsvar med ordlyden i forskriften § 2 nr. 1. Når det gjelder metode B og C synes disse være mer anstrengt i forhold til ordlyden og mere å angi beregningsmetoder som har vært eller er benyttet i bransjen.

Direktoratet har tidligere orientert departementet om at beregning av svovelavgift skjer ved gjennomsnittlige beregninger av svovelinnholdet, jf. direktoratets brev av 7. april 1999. Departementet ba om en nærmere redegjørelse for ordningen, jf. brev av 13. desember 1999. Vi kan ikke se at dette brevet er besvart.

Før det er aktuelt å fastsette forskrifter om de ulike beregningsmetodene, ber departementet om at ovennevnte brev besvares. Direktoratet bes også om å foreta en vurdering av økonomiske, kontrollmessige og administrative virkninger av alternative beregningsmetoder.

Direktoratet bør videre i løpet av desember d.å. ta initiativ til et møte med bransjen hvor også departementet kan delta. Formålet med møtet bør være å få presentert alternative metoder for beregning av svovel i mineralske produkter og forskjellige synspunkter på dette.

I direktoratets oversendelse 19. september i år av høringssvarene som kom inn i forbindelse med særavgiftsforskriften, foreslo direktoratet en avrunding av verdiene for vektandel svovel i mineralolje som ligger under 0,059 pst. Forslaget bygger på den store usikkerheten som knytter seg til målinger med ISO 8754. Departementet ber direktoratet redegjøre nærmere for det praktiske behovet for en slik avrundingsregel og eventuelle problemer som kan oppstå ved bruk av denne.

For at vi skal få fastsatt de nødvendige bestemmelser i forskrift så raskt som mulig, ber vi om snarlig tilbakemelding, senest innen 15. februar 2002.

Med hilsen
Heidi Heggenes e.f.
avdelingsdirektør

Fredrik Robsahm
rådgiver