Historisk arkiv

Søknad om skattelempning - Royal Caribbean Cruises Ltd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Søknad om skattelempning – Royal Caribbean Cruises Ltd.

I brev 3. desember 2001 til et advokatfirma har departementet uttalt:

"Med hjemmel skatteloven § 11-22 kan departementet samtykke i at gevinst ved realisasjon av bl.a. aksjer skal være helt eller delvis fritatt for beskatning. Det er en forutsetning at realisasjonen er et ledd i en omorganisering eller omlegging av næringsvirksomhet med sikte på å gjøre denne mer rasjonell og effektiv. Loven stiller i tillegg krav om at fritakelse eller lempning bare kan innrømmes når omstendighetene i særlig grad taler for det og det er påtakelig at fritakelsen eller nedsettelsen vil lette omorganiseringen eller omleggingen.

Skattelempning etter denne bestemmelsen forutsetter at de planlagte tiltak innebærer realisasjon som utløser gevinstbeskatning av norske skattytere i medhold av skatteloven § 10-31 første ledd jf § 9-2.

Reglene om skattefrie fusjoner i skatteloven kapittel 11 gjelder bare når alle selskapene som deltar i fusjonen er hjemmehørende i Norge, jf § 11-1 annet ledd. Fusjoner mellom utenlandske selskaper vil derfor falle inn under realisasjonsbegrepet i skatteloven § 9-2.

Departementet antar at den integrering som finner sted på selskapsnivå ikke blir å anse som fusjon etter norske regler. Det kan imidlertid reises spørsmål om de planlagte endringer i aksjonærenes organisatoriske og økonomiske rettigheter knyttet til aksjene innebærer realisasjon. Aksjonærene i RCCL får reelt redusert sin innflytelse ved stemmegivning i selskapets generalforsamling mot en tilsvarende innflytelse i POC. Også når det gjelder retten til utbytte kan det sies å skje en form for makeskifte. Eierbeføyelser ut over dette, herunder retten til salg og pantsettelse, synes imidlertid uendret.

På grunn av den svært korte tid som har stått til rådighet, tar departementet nå ikke stilling til hvorvidt de planlagte endringer i eierbeføyelsene medfører at en realisasjon må anses å ha funnet sted. Dersom ligningsmyndighetene skulle komme til at dette er tilfellet, vil det kunne påregnes et vedtak i medhold av skatteloven § 11-22 om at umiddelbar skattlegging skal unnlates. I et slikt vedtak vil det bli satt vilkår som sikrer at det norske skattefundamentet ikke endres som følge av transaksjonene.

Når det gjelder en eventuell senere formell sammenslutning av selskapene, må søknad om skattelempning innsendes når dette måtte bli aktuelt. Et vedtak forutsetter at departementet er kjent med hvorledes integrasjonen gjennomføres rent faktisk. Lempning vil kunne påregnes dersom transaksjonene gjennomføres innenfor de rammer som departementet har omtalt i de årlige redegjørelser til Stortinget, senest i Ot.prp. nr 1 (2001-2002).

Kopi av dette brev er sendt Sentralskattekontoret for storbedrifter til orientering.

Med hilsen

Thorbjørn Gjølstad e.f.

ekspedisjonssjef

Ruth Didriksen

Avdelingsdirektør"