Historisk arkiv

- Renteøkningen understreker at vi må holde igjen på pengebruken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 41/2000
Dato: 14.6.2000
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09 / mobil 913 22 811

- Renteøkningen understreker at vi må holde igjen på pengebruken

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen om Norges Banks renteheving:

- Renteøkningen fra Norges Bank bør være en alarmklokke for dem som gir inntrykk av at vi nå kan øke den statlige pengebruken fordi vi har store overskudd på statsbudsjettet. Dersom Regjeringen hadde gitt etter for kravene om økt pengebruk og reduserte skatter, ville presset mot renta vært enda sterkere, sier finansministeren.

- Jeg har merket meg at Norges Bank, med henvisning til Revidert nasjonalbudsjett, mener at styringen av utgifter og inntekter på statsbudsjettet bidrar til lavere press i økonomien enn vi ellers ville hatt, sier finansministeren.

- Det er Norges Bank som har ansvaret for å utøve pengepolitikken. Jeg tar bankens avgjørelse om renteøkning på ^2 prosentpoeng til etterretning. Jeg har merket meg at banken begrunner renteøkningen med økt press i norsk økonomi, internasjonal renteoppgang og utviklingen i valutakursen. Det er derfor sammensatte årsaker til den renteutviklingen vi nå ser, sier Schjøtt-Pedersen.

- Vår viktigste begrunnelse for å holde igjen utgiftsveksten har vært å hindre økt press i økonomien, og med det ytterligere press på renta og fare for økt arbeidsledighet. De som påstår at vi bør bruke "noen milliarder ekstra" sier i virkeligheten at vi skal føre en politikk for økt rente og tap av tusenvis av arbeidsplasser i industri og konkurranseutsatt virksomhet, understreker finansministeren.