Historisk arkiv

De viktigste avgiftsendringene i Revidert nasjonalbudsjett: Miljøhensyn bak nye avgiftsforslag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

29/2000

Pressemelding

Nr.: 29/2000
Dato: 12.05.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

De viktigste avgiftsendringene i Revidert nasjonalbudsjett:

Miljøhensyn bak nye avgiftsforslag

Regjeringen ønsker å ta mer hensyn til miljøet. Flere avgifter får en bedre miljøprofil nå i Revidert nasjonalbudsjett. Investeringer og vedlikehold av vannkraftverk får fritak for investeringsavgift. Det samme får ombruksemballasje. Svovelavgiften for kull og koks og CO 2-avgiften på godstransport til sjøs øker.

Regjeringen foreslår å redusere avgiftene med netto 47 millioner kroner i 2000-budsjettet. Vanlige forbrukere får ingen avgiftsøkning.

Nye fritak fra investeringsavgift

Investeringer og vedlikehold av vannkraftverk blir fritatt for investeringsavgift fra 1. januar 2000. Fritaket gjelder alle vannkraftprosjekter. Dette vil gi økt lønnsomhet ved utbygging og opprustning av vannkraftverk. Regjeringen foreslår også at ombruksemballasje og utstyr som håndterer denne emballasjen blir fritatt for investeringsavgift fra 1. juli i år. Dette forslaget vil sikre at ombruksemballasje blir likebehandlet med engangsemballasje.

Bedre miljøprofil

Regjeringen foreslår at de laveste satsene i svovelavgiften, som bl.a. gjelder for bruk av kull og koks i prosessindustrien, blir økt fra 3 til 6 kroner pr. kg SO 2. Dette må ses i sammenheng med at vi har inngått en ny internasjonal avtale (Gøteborg-protokollen), der svovelutslippene skal reduseres med nesten 30 prosent fram mot 2010. Regjeringen foreslår at CO 2-avgiften på innenriks godstransport til sjøs blir økt til samme nivå som for passasjertransporten. Dette vil sikre at CO 2-utslippene fra innenriks sjøfart blir redusert mer kostnadseffektivt enn i dag.


I tråd med anbefalingene fra Grønn skattekommisjon foreslår Regjeringen større grad av likebehandling innenfor engangsavgiften på kjøretøy. Avgiften på kombinerte biler foreslås økt fra 45 til 55 prosent av avgiften på personbiler. Avgiften på minibusser foreslås økt fra 30 til 35 prosent av avgiften på personbiler.

Lavere avgift på diesel

Avgiften på diesel reduseres med 20 øre pr. liter, men den ekstra miljøavgiften på 25 øre pr. liter på diesel med høyt svovelinnhold blir opprettholdt. Stort sett blir det nå levert diesel med lavt svovelinnhold over hele landet, slik at det ikke betales inn svovelavgift. Avgiftsreduksjonen på 20 øre pr. liter gjør at prisen går ned med om lag 25 øre når en også inkluderer merverdiavgift (se egen pressemelding).

Reduserte avgifter i 2001-budsjettet

Konkrete forslag til reduserte særavgifter vil bli fremmet i 2001-budsjettet til høsten.

Regjeringen varsler nå en momsreform, der økte inntekter fra merverdiavgift på tjenester skal benyttes til å redusere særavgiftene på varer som er spesielt utsatt for grensehandel.

For tobakk og alkohol foreslås det ingen endringer nå, med unntak av at avgiften på sigarer økes til samme nivå som for sigaretter, 162 kroner pr. 100 gram. Regjeringen ser ingen helsemessige grunner til at sigarer skal ha lavere avgifter enn sigaretter.

Utsatt omlegging av engangsavgift

Regjeringen varsler nå at den planlagte endringen av engangsavgiften for motorvogner utsettes et halvt år, til 1. januar 2001. Flere av høringsinstansene har bedt om utsettelse. Omleggingen fra en engangsavgift til en registreringsavgift var planlagt fra 1. juli 2000. Hensikten er å gjøre avgiftsbehandlingen enklere. Forslaget til omlegging har vært på høring fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Flere av høringsinstansene, særlig bilforhandlere og importører, har bedt om at iverksettelsen blir utsatt slik at de får bedre tid til å innarbeide nye rutiner. Samtidig er det ønskelig med mer tid til å gjennomgå innspillene som har kommet i høringsrunden.

Forslag til avgiftsendringer i Revidert nasjonalbudsjett i forhold til Nasjonalbudsjettet 2000. Endringer i millioner kroner

Inntekter på 2000-budsjettet

Fritak for invest.avgift for vannkraftprosjekter

-96

Fritak for invest.avgift for ombruksemballasje

-7

Miljødifferensiert vektårsavgift (tyngre kjøretøy)

-2

Økt svovelavgift på kull og koks

23

Økt engangsavgift på kombibiler og minibusser

17

Redusert avgift på diesel (20 øre/liter)

-95

Likebehandling av sigarer med sigaretter

8

Økt CO 2-avgift på innenriks sjøtransport (gods)

40

Økt omregistreringsavgift med 10 pst.

65

Sum avgiftsendringer

-47