Historisk arkiv

Enklere å planlegge i skatte- og avgiftssaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

62/2000

Pressemelding

Nr.: 62/2000
Dato: 04.10.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 91 32 28 11 /
Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 95 21 42 83.

Enklere å planlegge i skatte- og avgiftssaker

Fra 2001 vil næringsdrivende, selskaper og personlige skattytere kunne få bindende forhåndsuttalelser i skatte- og avgiftssaker. Med en slik ekstraservice gjør skattemyndighetene det enklere for både bedrifter så vel som privatpersoner å vurdere planlagte økonomiske disposisjoner. Ordningen vil også gi større forutsigbarhet i skatte- og avgiftssaker.

Det er satt av til sammen 8,3 millioner kroner til å innføre ordningen fra 2001. I likhet med lignende ordninger i Sverige og Danmark vil driftsutgiftene delvis finansieres gjennom en gebyrordning. For personlige skattytere er gebyret ca. 1 500 kroner, mens næringsdrivende og selskaper vil få et gebyr på ca. 10 000 kroner.

Likningsforvaltningen omorganiseres etter en distriktsmodell

Finansdepartementet foreslår å omorganisere likningsforvaltningen. Tilbudet i utkantkommunene sikres. Målet er høyere effektivitet og kvalitet i likningsarbeidet, og et bedre tjenestetilbud for publikum og næringsliv.

Likningsforvaltningen i hvert fylke skal deles inn i distrikter, som omfatter én eller flere kommuner og som ledes av et distriktskontor. Det vil bli opprettet om lag 100 slike distriktskontorer. Likningsetaten skal fortsatt være representert i alle kommuner. I tillegg til distriktskontorer vil dette være gjennom lokalkontorer som i stor grad svarer til dagens likningskontorer. I noen kommuner vil publikum betjenes av kontorer med likningsfunksjoner knyttet opp til offentlige servicekontorer eller annet lokalt samarbeid. Utkantkommuner skal så langt det er naturlig ha eget lokalkontor. Ingen skal sies opp som følge av omorganiseringen, og de ansatte som må bytte arbeidsplass skal ikke få en urimelig lang reisevei.

Fortsatt satsing på IT-systemer i skatteetaten

Skatteetaten viderefører arbeidet med utvikling av etatens IT-systemer for skatt og merverdiavgift. Nytt merverdiavgiftssystem settes i drift fra sommeren 2001, og systemet vil blant annet understøtte den nye merverdiavgiftsreformen.

Etaten vil fortsette arbeidet med nytt system for likning av næringsdrivende (SLN). Elektronisk innrapportering til skatteetaten, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregisterene er en del av prosjektet. Prosjektet vil gi store besparelser i form av effektivisering og forenkling både for næringslivet og offentlige etater.

Styrking av Kredittilsynet

Det foreslås økte midler til Kredittilsynet for å styrke tilsynsarbeidet overfor finansinstitusjonene, og for å dekke utgifter til nye tilsynsoppgaver, blant annet forslag om tilsyn med børsvirksomhet.

Bevilgninger til Finansdepartementet og departementets etater i 2001.
Millioner kroner

Finansdepartementet:

210

Kredittilsynet:

108

Skatteetaten:

3 352

Toll- og avgiftsetaten:

821

Statistisk sentralbyrå:

460

Statens innkrevingssentral:

163