Historisk arkiv

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: - Behov for fornying av økonomiforvaltningen i staten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

96/2000

Pressemelding

Nr.: 96/2000
Dato: 15.12.00
Kontaktperson: Runar I. Malkenes, telefon 22 24 41 05

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: - Behov for fornying av økonomiforvaltningen i staten

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen tar nå initiativ til en bred gjennomgang og fornying av økonomiforvaltningen i staten. Bakgrunnen for initiativet er et omfattende erfaringsprosjekt om statlig økonomistyring.

I 1997 ble det gjennomført en fullstendig revisjon av økonomiregelverket for staten. Betalingsformidlingen ble effektivisert, og nye økonomisystemer ble innført. I løpet av 2000 har Finansdepartementet gjennomført et "Erfaringsprosjekt om statlig økonomistyring" der konsekvensene av omleggingen er kartlagt.

-- Erfaringsprosjektet viser at moderniseringen var en forutsetning for å oppnå god økonomistyring og utvikle en resultatorientert økonomifunksjon med evne til løpende utvikling og omstilling, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Samtidig har omleggingen hatt effekter som ikke var tilsiktet.

-- Vi har i perioden fra 1997 fått en fordobling av antall økonomi-administrative enheter i staten. Dette er en utvikling som vi må snu. Statlige virksomheter bruker mer ressurser på løpende regnskapsoppgaver enn hva som er forenlig med en effektiv og moderne stat. Vi må vri ressursene fra formalkontroll til prioriterte områder med vesentlig behov for kontrolltiltak, understreker finansministeren. Han viser til at det ligger en gevinst i å forenkle arbeidsprosessen.

-- Jeg mener at det er viktig å satse på flere virkemidler for å snu denne utviklingen. Sentrale virkemidler vil være forenklinger av økonomiregelverket, organisatoriske tiltak internt i virksomheter, og videreutvikling av et effektivt tjenestetilbud.

Erfaringsprosjektet viser blant annet behovet for å samle statens kundeinteresser overfor leverandørene av økonomisystemer.

-- Det er nødvendig med større konkurranse på denne sektoren. I dag har vi en tilnærmet monopolsituasjon der én leverandør dominerer, og dette er uheldig, sier finansministeren.

Foreløpig foreligger det fire rapporter fra erfaringsprosjektet om statlig økonomistyring. Prosjektet er utført i samarbeid med Statskonsult og Statistisk sentralbyrå. Resultatene er basert på kvalitative og kvantitative undersøkelser som er utført i løpet av inneværende år. Informasjon om erfaringsprosjektet og rapportene er lagt ut på Finansdepartementets nettside: http://www.dep.no/fin/norsk/p10001674/p10001705/index-b-n-a.html