Historisk arkiv

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: -Et budsjett for økt velferd og mer rettferdig fordeling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

65/2000

Pressemelding

Nr.: 65/2000
Dato: 04.10.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 91 32 28 11 /
Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 95 21 42 83.

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen:

-Et budsjett for økt velferd og mer rettferdig fordeling

- Regjeringen legger fram et budsjett for økt velferd og mer rettferdig fordeling. Dette preger prioriteringene i budsjettforslaget. Vi bygger velferdssamfunnet videre ut. Det bevilges mer til helsevesenet, til eldreomsorg og til utdanning og forskning. Samtidig gjennomfører vi skatteendringer med gode fordelingsvirkninger, med skatt på aksjeutbytte og lavere skatt på arbeidsinntekt, sier finansministeren.

- Det vil neste år bli behandlet flere pasienter ved sykehusene enn noen gang tidligere. Aldri har det vært bevilget så mye til helsesektoren. Økningen fra 2000 til 2001 er på over 3 milliarder kroner. Det kan kjøpes inn nytt utstyr for 1,3 milliarder kroner. Tilbudene innen kreftbehandling og psykiatri bygges ut. Det bygges 5 800 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger for eldre. Barnehageutbyggingen økes, samtidig som foreldrebetalingen for de minste barna kan reduseres. Kvaliteten i grunnskolen bedres, blant annet gjennom bedre arbeidsvilkår for lærere og økt satsing på IT.

- Kommunene er en grunnpilar i det norske velferdssamfunnet. Regjeringen foreslår å øke kommunenes inntekter med 5 milliarder kroner i forhold til inntektsnivået for 2000 som ble lagt til grunn i vår. Det er 1 – 1,5 milliarder kroner mer enn tidligere varslet. De frie inntektene øker med 1,6 milliarder kroner fra 2000 til 2001.

- Regjeringen vil motvirke nye renteøkninger og trygge arbeidsplassene. Vi legger derfor fram et budsjett som ikke øker presset i norsk økonomi. Budsjettet inneholder klare veivalg. Vi demper presset i privat sektor for å få rom for økt satsing på fellesgoder. Det gjør vi ved å innføre en konjunkturavgift. Konjunkturavgiften er et helt nødvendig tiltak for å kunne bygge ut velferdstilbudet og samtidig stoppe renteøkningene, sier Schjøtt-Pedersen.