Historisk arkiv

IMF med positiv vurdering av norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

81/2000

Pressemelding

Nr.: 81/2000
Dato: 24.10.00
Kontaktperson: Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31/95 21 42 83

IMF med positiv vurdering av norsk økonomi

Det internasjonale valutafondet (IMF) har lagt fram rapporten med foreløpige vurderinger av norsk økonomi etter sitt årlige besøk i Norge. IMF er positiv i sin vurdering av den økonomiske utviklingen de senere årene. Ifølge IMF hviler norsk økonomi på et solid fundament, ikke minst takket være en sunn makroøkonomisk politikk.

IMF mener at dagens gunstige økonomiske situasjon langt på vei må tilskrives en ansvarlig makroøkonomisk politikk, kjennetegnet ved finanspolitisk stabilitet og forsiktig bruk av oljepengene. Organisasjonen understreker imidlertid at Norge nå står foran et veiskille, på bakgrunn av store, løpende oljeinntekter og rask oppbygging av Petroleumsfondet. De valgene vi gjør i dag knyttet til bruken av oljeinntektene, vil langt på vei være bestemmende for muligheten til å styrke velferden for både nålevende og kommende generasjoner. IMF advarer mot at nærsynthet i den økonomiske politikken vil kunne innebære store kostnader på sikt.

IMF peker på at en videreføring av Solidaritetsalternativet tilsier en fortsatt tilbakeholdenhet i budsjettpolitikken for å unngå en for sterk svekkelse av konkurranseutsatt sektor.

- Jeg merker meg at IMF advarer mot en svekkelse av budsjettet i dagens situasjon. Samtidig synes IMF å dele Regjeringens vurdering om at det ikke er tilrådelig å bruke mer av oljeinntektene, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

IMF mener Norges Bank har styrket troverdigheten i utøvelsen av pengepolitikken gjennom i større grad å legge vekt på stabilitet i kronekursen som et mellomlangsiktig mål. IMF gjentar sin anbefaling om en omlegging av pengepolitikken i retning av et rent inflasjonsmål.

Finansministeren viser til at det allerede da den gjeldende valutaforskriften trådte i kraft i 1994 ble understreket at det over tid ikke vil være mulig å opprettholde stabil valutakurs uten at pris- og kostnadsveksten er på linje med pris- og kostnadsveksten hos våre handelspartnere, dersom ikke konkurranseevnen skal svekkes. De pengepolitiske virkemidlene skal innrettes slik at de, sammen med de øvrige virkemidlene i den økonomiske politikken, bidrar til dette. Dette innebærer at Norges Bank løpende må vurdere hvor sterk virkemiddelbruk banken finner hensiktsmessig i lys av forholdene i valutamarkedet og situasjonen i norsk økonomi.

IMF antyder at det i dagens situasjon, med solid vekst og lav arbeidsledighet, bør være rom for å framskynde gjennomføringen av strukturreformer i arbeids- og produktmarkedene.

Finansministeren påpeker at Regjeringen har understreket at det er avgjørende for velferdsutviklingen og tjenestetilbudet at vi greier å fornye offentlig sektor, og at vi hele tiden utnytter tilgjengelige ressurser så effektivt som mulig. Regjeringen legger vekt på arbeidslinja i sysselsettings- og trygdepolitikken.