Historisk arkiv

Ny skatteavtale med Spania trådt i kraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

98/2000

Pressemelding

Nr.: 98/2000
Dato: 19.12.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 91 32 28 11

Ny skatteavtale med Spania trådt i kraft

Den nye skatteavtalen mellom Norge og Spania er nå ratifisert. Avtalen ble underskrevet i Madrid 6. oktober 1999. Avtalen får virkning fra 1. januar 2001. Det nye avtaleutkastet følger i store trekk det mønsterutkastet som er utarbeidet av OECD og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler de seneste år.

Avtalen ligger på Finansdepartementets hjemmesider - under skatter og avgifter/ skatteavtaler.

De viktigste endringene i forhold til den gjeldende avtalen er følgende:

  • På samme måte som andre skatteavtaler som er forhandlet og reforhandlet etter skattereformen i 1992 benyttes kreditmetoden til unngåelse avdobbeltbeskatning. Ved ligningen av personer bosatt i Norge blir også inntekter som kan skattlegges i Spania skattepliktige hit, men skatt som er betalt i Spania kommer til fradrag i skatt som utlignes i Norge.
  • Beskatning av virksomhet på kontinentalsokkelen: Gjeldende avtale omfatter ikke virksomhet på kontinentalsokkelen. Dette betyr at norsk beskatning på dette området ikke begrenses av avtalen. I den nye avtalen har man fulgt de generelle retningslinjer for Norges nyere skatteavtaler, ved å la kontinentalsokkelen være omfattet av skatteavtalens gyldighetsområde, samtidig som man har en særskilt artikkel om beskatning av virksomhet og arbeid på sokkelen.
  • Pensjoner, livrenter og sosiale trygdeytelser: I motsetning til tilsvarende bestemmelse i OECD-mønsteret omhandler den nye avtalen alle typer pensjoner, både private og offentlige. Dette i likhet med senere avtaler Norge har inngått. Pensjoner skal skattlegges i den staten hvor pensjonisten er bosatt.
  • Etter den gamle avtalen ga Norge kredit som om det var betalt skatt på visse inntekter (dividender, renter og royalties) selv om slik skatt ikke var betalt i Spania. Dette er ikke videreført i den nye avtalen.