Historisk arkiv

Nye skatteregler for opsjoner i arbeidsforhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

19/2000

Pressemelding

Nr.: 19/2000
Dato: 28.04.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Nye skatteregler for opsjoner i arbeidsforhold

Regjeringen foreslår å tilpasse skatteplikten ved tildeling av ikke-børsnoterte opsjoner i arbeidsforhold til regler som er mer vanlig internasjonalt. De nye reglene foreslås å gjelde fra og med inntektsåret 2000.
Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen viser til behovet for skatteregler som er konkurransedyktige internasjonalt. Samtidig ønsker finansministeren å begrense bruken av svært gunstige opsjonsavtaler og hindre skatteflukt ved flytting til utlandet.

- Vi har sett at dagens regelverk har hatt svakheter. Med disse endringene kommer vi både de ansatte og bedriftene i møte. Vi oppnår at de ansatte får ta del i bedriftenes overskudd, mens bedriftene på sin side i større grad kan knytte til seg kvalifiserte medarbeidere. Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke er et frislepp for generøse opsjonsavtaler, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

- Jeg er svært kritisk til bruk av meget generøse opsjonsordninger for toppledere i bedriftene. En "grådighetskultur" som vi tidvis har sett, undergraver de inntektspolitiske målene. Jeg vil understreke at bedriftene har plikt til å opplyse om opsjonsordningene i de årlige regnskapene. Personer med særlig høy inntekt vil få toppskatt etter høyeste sats og ekstra arbeidsgiveravgift ved innløsing av opsjoner. Dette vil bidra til å begrense bruken av gunstige opsjoner, særlig for dem med særskilt høy inntekt, sier Schjøtt-Pedersen.

I lovforslaget varsles to høringsforslag som berører skatt for opsjoner, skattlegging ved flytting inn og ut av landet og skatt på verdiøkning av aksjer der arbeidsgiver har tapssikret aksjen.

Forslaget til endringer

Etter det nye lovforslaget blir det ingen beskatning ved tildelingen av ikke-børsnoterte opsjoner. Det skal ikke stilles noen beløpsmessig begrensning eller vilkår, slik det gjør etter dagens regler. Gevinsten ved salg eller innløsning av opsjonen vil bli beskattet som lønnsinntekt og inngå i grunnlaget for arbeidsgiveravgift.

Endringsforslaget gjelder opsjoner på både børsnoterte og ikke-børsnoterte aksjer og grunnfondsbevis. Slike opsjoner gir en mulighet for fremtidig gevinst, uten risiko for tap. I praksis brukes slike opsjoner for å knytte ansatte til sitt selskap og gi dem andel i fremtidig verdistigning i selskapet.

Det foreslås ingen endringer for børsnoterte opsjoner, dvs. opsjon der selve opsjonen er børsnotert. Slike opsjoner skal fortsatt beskattes ved tildelingen, ved at kursverdien ved tildeling (minus eventuelt vederlag) behandles som lønnsinntekt. Gevinst ved senere innløsning eller salg av opsjonen behandles fortsatt også som lønnsinntekt.

For informasjon om gjeldende regler for beskatning av opsjoner i arbeidsforhold vises det til faktanotat om skatteregler for opsjoner i arbeidsforhold.