Historisk arkiv

Regjeringen åpner for salg av statens eierandel i Kreditkassen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

36/2000

Pressemelding

Nr.: 36/2000
Dato: 22.05.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Regjeringen åpner for salg av statens eierandel i Kreditkassen

Regjeringen konstaterer at det gjennom det arbeidet Bankinvesteringsfondet har gjennomført, ennå ikke har vist seg mulig å nå fram til en ny, sterk norsk løsning. Regjeringen ønsker å konsentrere det statlige eierskapet i en nasjonal enhet, bygd rundt DnB. Regjeringen åpner for salg av statens aksjer i Kreditkassen, men avviser det budet som er framkommet fra MeritaNorbanken.

Regjeringen mottok 19. mai en orientering fra Statens Bankinvesteringsfond om arbeidet med mulige strukturelle løsninger for DnB og Kreditkassen.

- Regjeringen konstaterer at det gjennom det arbeidet Bankinvesteringsfondet har gjennomført, ennå ikke har vist seg mulig å nå fram til forslag som ville gi grunnlag for en ny, sterk norsk finansløsning. På dette grunnlag har Regjeringen besluttet å avslutte oppdraget til Bankinvesteringsfondet, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

- Regjeringen holder fast ved at den ønsker å konsentrere det statlige eierskapet i en nasjonal enhet, bygget rundt DnB. Regjeringen stiller seg åpen for å selge statens aksjer i Kreditkassen, men avviser det framsatte tilbudet fra MeritaNorbanken, sier finansministeren.

Før aksjene kan legges ut for salg må retningslinjene for statlig eierskap endres. Å endre de gjeldende retningslinjene om at staten skal eie minst 1/3 både i DnB og Kreditkassen krever en stortingsbeslutning. MeritaNorbanken la inn bud på Kreditkassen i strid med de gjeldende retningslinjene for eierskapspolitikken. Et salg av statens eierandel i Kreditkassen må skje ut fra forretningsmessige kriterier. Bankinvesteringsfondet må gjennomføre salget på en måte og på et tidspunkt som ivaretar statens interesser som eier.

Det vil bli fremmet en stortingsmelding om endring av retningslinjene for eierskapspolitikken fredag 26. mai.

Brevet fra Statens Bankinvesteringsfond ligger på Finansdepartementets internettsider: http://www.finans.dep.no/6/Annenkorr/index.html