Historisk arkiv

Regjeringen foreslår at Oslo Børs blir allmennaksjeselskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

44/2000

Pressemelding

Nr.: 44/2000
Dato: 16.06.00
Kontaktperson: Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31

Regjeringen foreslår at Oslo Børs blir allmennaksjeselskap

Regjeringen legger i dag fram forslag til ny lov om børsvirksomhet. Forslaget gir Oslo Børs mulighet til å møte de internasjonale og teknologiske utfordringene på en offensiv måte. - Dette er nødvendig for å sikre norsk næringsliv en effektiv og tillitsvekkende markedsplass for finansielle instrumenter. Oslo Børs omdannes til et allmenn-aksjeselskap hvor alle kan kjøpe aksjer, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Børser og andre markedsplasser for finansielle instrumenter står foran viktige internasjonale utfordringer som følge av økt økonomisk integrasjon og teknologisk utvikling. Lovforslaget er utformet slik at norske markedsplasser skal kunne delta på en hensiktsmessig måte i de strukturendringer som forventes å skje. Børsens konkurranseevne vil bli styrket. Lovforslaget åpner for større grad av konkurranse markedsplassene imellom. Utenlandske markedsplasser vil kunne etablere seg i Norge på like vilkår som norske.

Markedsplasser for finansielle instrumenter vil kunne drives med konsesjon som børs eller autorisert markedsplass. Reguleringen av autorisert markedsplass er nytt, og vil legge til rette for ordnede markedsplasser også for finansielle instrumenter som ikke oppfyller kriteriene til opptak til børsnotering. Lovforslaget tar sikte på å redusere børsers tilknytning til og oppgaver innenfor offentlig forvaltning. Kredittilsynet skal føre tilsyn med både børser og autoriserte markedsplasser.

Det foreslås at eneste tillatte organisasjonsform for børs og autorisert markedsplass skal være allmennaksjeselskap. Dette innebærer blant annet at Oslo Børs må omdannes til et allmennaksjeselskap. Omdannelsen foreslås gjennomført ved at Oslo Børs´ eiendeler og forpliktelser overføres til et nystiftet allmennaksjeselskap, og at aksjene i dette nystiftede allmennaksjeselskapet selges. Det foreslås at det gjennomføres et åpent salg, og at inntektene fra salget av disse aksjene overføres til statskassen.

Lovforslaget bygger på børslovutvalgets utredning NOU 1999:3. Ot.prp. nr. 73 (1999-2000) vil være tilgjengelig på Finansdepartementets internettside.