Historisk arkiv

Regjeringen foreslår høyere skatt på aksjeutbytte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

60/2000

Pressemelding

Nr.: 60/2000
Dato: 05.09.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/mobil 913 22 811

Regjeringen foreslår høyere skatt på aksjeutbytte

Regjeringen vil skattlegge aksjeutbytte sterkere enn i dag. I statsbudsjettet for 2001 vil Regjeringen foreslå 14 prosent skatt på utbytte hos mottaker, som kommer i tillegg til skatten betalt av selskapet.

-Regjeringen vil ha et bedre og mer rettferdig skattesystem, og mener at høy kapitalavkastning bør beskattes høyere enn i dag, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

- Det har kommet fram at flere selskaper nå foretar tilpasninger for å komme utenom økt utbytteskatt. Derfor vil det bli foreslått at ordningen med 14 prosent skatt på utbytte hos mottaker skal gjelde fra og med i dag, sier finansministeren.

Regjeringen tar sikte på at det senere etableres et system der avkastningen utover en nærmere fastsatt andel av selskapets kapital får økt skatt. Dette vil bli drøftet nærmere i statsbudsjettet for 2001, som legges fram 4. oktober. En slik systemendring krever mer tid til forberedelse enn Regjeringen har hatt til rådighet, og vil derfor først bli foreslått fra og med 2002.

Forslaget i budsjettet for 2001 om 14 prosent skatt på utbytte hos mottaker gjennomføres ved at det nåværende godtgjørelsesfradraget reduseres til halvparten. (Godtgjørelsesfradraget er aksjonærens skattefradrag for den skatten selskapet allerede har betalt.) Ordningen skal i utgangspunktet omfatte aksjeutbytte utdelt til personlige skattytere og skattepliktige institusjoner.

Ved et selskapsoverskudd på for eksempel 1 million kroner blir selskapsskatten 280 000 kroner. Dersom resten, 720 000 kroner, deles ut i utbytte vil aksjonærene betale 14 prosent skatt av dette beløpet, dvs. 100 800 kroner. Den samlede skatten blir dermed 380 800 kroner, som igjen betyr en skattebelastning for selskap og aksjonærer samlet på vel 38 prosent.

For å unngå kjedebeskatning, det vil si at det samme aksjeutbytte skattlegges flere ganger, vil Regjeringen foreslå å frita børsnoterte selskaper og selskaper som er en del av et konsern fra skatt på utbytte mottatt fra andre selskaper. Blant annet for å motvirke omgåelser, for eksempel i form av tilbakekjøp av aksjer, vil det også bli foreslått endringer i reglene for gevinstbeskatning.


Etter reglene i delingsmodellen betaler en del aksjonærer bruttoskatt av en andel av selskapsoverskuddet. For disse aksjonærene vil det bli foreslått skjermingsregler i utbytteskatten for 2001.