Historisk arkiv

Regjeringen kommer transportnæringen i møte: Lavere dieselavgift - grensen for innførsel øker til 600 liter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

30/2000

Pressemelding

Nr.: 30/2000
Dato: 12.05.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Regjeringen kommer transportnæringen i møte:

Lavere dieselavgift – grensen for innførsel øker til 600 liter

Regjeringen ønsker å gi transportnæringen og næringslivet i distriktene bedre rammevilkår. Avgiften på diesel reduseres med 20 øre pr. liter. Et forslag om å øke grensen for innførsel av drivstoff til 600 liter vil bli sendt på høring. Dette forslaget er i tråd med ønsket fra lastebilnæringen.

Norge har høyere drivstoffavgifter enn mange andre land i Europa. Avgiftene skal dekke kostnadene veitrafikken påfører samfunnet. Den ekstra miljøavgiften på diesel med høyt svovelinnhold blir opprettholdt. Stort sett blir det nå levert diesel med lavere svovelinnhold enn 0,005 prosent over hele landet, slik at det ikke blir betalt inn svovelavgift. Den ekstra miljøavgiften har imidlertid bidratt til en prisøkning på diesel. Etter en samlet vurdering av transportkostnadene for næringslivet, transportnæringens rammevilkår og miljøhensyn har Regjeringen valgt å foreslå en reduksjon i autodieselavgiften med 20 øre pr. liter med virkning fra 1. juli.

Lavere dieselavgift innebærer en prisreduksjon på 25 øre pr. liter for private og næringsdrivende som betaler merverdiavgift. Også lastebileiere og andre som kan trekke fra merverdiavgiften får et prisfall på opp mot 3 prosent.

Økt innførselskvote

Lastebiler – uansett hvilket land de hører hjemme i – kan i dag innføre maksimalt 200 liter drivstoff. Ved tanking i Norge må alle betale norske avgifter. I tråd med ønsket fra lastebilnæringen selv vil det bli foreslått å heve innførselsgrensen til 600 liter. Lastebilnæringen har vært opptatt av at utenlandske biler kommer inn i landet med for mye drivstoff på tanken, og dermed har en konkurransefordel. Også norske transportører som kjører på utlandet kan tanke billigere drivstoff. Til tross for at dette er en ulempe for de som bare kjører innenlands, har lastebilnæringen selv bedt om en høyere innførselskvote.