Historisk arkiv

Revidert skatteavtale mellom Norge og Storbritannia får virkning fra og med 1. januar 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

99/2000

Pressemelding

Nr.: 99/2000
Dato: 22.12.00
Kontaktperson: Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 95 21 42 83

Revidert skatteavtale mellom Norge og Storbritannia får virkning fra og med 1. januar 2001

En revidert skatteavtale mellom Norge og Storbritannia ble undertegnet torsdag 12. oktober. Avtalen får virkning fra og med 1. januar 2001. Avtalen ligger på www.finans.dep.no under Skatter og avgifter/Skatteavtaler.

Avtalen følger i store trekk det mønsterutkast som er utarbeidet av OECD og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler i de senere år.

De viktigste endringene:

- Norge går over til å anvende godskrivelsesmetoden (kreditmetoden) for å unngå dobbeltbeskatning. Någjeldende avtale anvender som hovedregel fordelingsmetoden, men med unntak av inntekter opptjent på sokkelen (offshore).

- Beskatning av internasjonal skips- og luftfart er basert på hvor foretaket er bosatt (hjemmehørende), i stedet for någjeldende avtale som legger til grunn hvor den virkelige ledelse for foretaket har sitt sete. I de fleste tilfeller gir de to metoder det samme skattemessig resultat. Etter norsk syn er imidlertid en bostedsregel lettere å praktisere i tilfeller hvor det ikke klart fremgår i hvilken stat den virkelige ledelse for foretaket har sitt sete. Dette gjelder i sær når foretaket drives av selskap eller annen sammenslutning med solidarisk ansvarlige deltakere. I følge den nye avtalen beskattes hver deltaker i den stat hvor deltakeren er bosatt.

- Kontroll- eller rådgivningsvirksomhet tilknyttet bygningsarbeid eller et anleggs-, installasjons- eller monteringsprosjekt er å anse som et fast driftssted såfremt stedet opprettholdes eller virksomheten sammenlagt varer mer enn tolv måneder i løpet av en tjuefiremåneders periode. At kontroll- eller rådgivningsvirksomhet er omfattet, er nytt. Den saklige begrensningen følger norsk mønster i senere overenskomster, mens tidsbegrensningen er som i gjeldende overenskomst.

De viktigste øvrige bestemmelser i avtalen som videreføres:

Kildeskatt på utdelt utbytte er i utgangspunktet begrenset til 15 prosent, men er ytterligere begrenset til 5 prosent i forholdet mellom mor-datterselskap der eierandelen er på minst 10 prosent.

Det er verken anledning til å ta kildeskatt på renter eller på royalty. Norge har, i motsetning til Storbritannia, ikke intern hjemmel til å ta slik kildeskatt.