Historisk arkiv

Revidert skatteavtale mellom Norge og Storbritannia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

80/2000

Pressemelding

Nr.: 80/2000
Dato: 19.10.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31

Revidert skatteavtale mellom Norge og Storbritannia

En revidert skatteavtale mellom Norge og Storbritannia ble undertegnet den 12. oktober i år. Avtalen omfatter flere viktige endringer i forhold til dagens avtale.

Avtalen vil bli forelagt Stortinget for godkjennelse og vil først tre i kraft etter at slik godkjennelse foreligger. Finansdepartementet tar sikte på at Stortinget godkjenner avtalen i inneværende år, slik at den får virkning fra og med 1. januar 2001. Avtalen ligger på www.finans.dep.no under Skatter og avgifter/Skatteavtaler. Av de viktigste endringer i den nye avtalen nevnes:

  • Norge går over til å anvende godskrivelsesmetoden (kreditmetoden) for å unngå dobbeltbeskatning. Någjeldende avtale anvender som hovedregel fordelingsmetoden, men med unntak av inntekter opptjent på sokkelen (offshore).
  • Beskatning av internasjonal skips- og luftfart er basert på hvor foretaket er bosatt (hjemmehørende), i stedet for någjeldende avtale som legger til grunn hvor den virkelige ledelse for foretaket har sitt sete. I de fleste tilfeller gir de to metoder det samme skattemessig resultat. Etter norsk syn er imidlertid en bostedsregel lettere å praktisere i tilfeller hvor det ikke klart fremgår i hvilken stat den virkelige ledelse for foretaket har sitt sete. Dette gjelder i sær når foretaket drives av selskap eller annen sammenslutning med solidarisk ansvarlige deltakere. I følge den nye avtalen beskattes hver deltaker i den stat hvor deltakeren er bosatt.
  • Kontroll- eller rådgivningsvirksomhet tilknyttet bygningsarbeid eller et anleggs-, installasjons- eller monteringsprosjekt er å anse som et fast driftssted såfremt stedet opprettholdes eller virksomheten sammenlagt varer mer enn tolv måneder i løpet av en tjuefiremåneders periode. At kontroll- eller rådgivningsvirksomhet er omfattet, er nytt. Den saklige begrensningen følger norsk mønster i senere overenskomster, mens tidsbegrensningen er som i gjeldende overenskomst.

Av de viktigste øvrige bestemmelser i avtalen som videreføres nevnes:

  • Kildeskatt på utdelt utbytte er i utgangspunktet begrenset til 15 prosent, men er ytterligere begrenset til 5 prosent i forholdet mellom mor-datterselskap der eierandelen er på minst 10 prosent.
  • Det er verken anledning til å ta kildeskatt på renter eller på royalty. Norge har, i motsetning til Storbritannia, ikke intern hjemmel til å ta slik kildeskatt.

Avtalen følger i store trekk det mønsterutkast som er utarbeidet av OECD og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler i de senere år.