Historisk arkiv

Statens petroleumsfond: Økt eierandel i enkeltselskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

31/2000

Pressemelding

Nr.: 31/2000
Dato: 12.05.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Statens petroleumsfond:

Økt eierandel i enkeltselskaper

Finansdepartementet har i dag endret forskriften for forvaltningen av Statens petroleumsfond. Av hensyn til forvaltningen av fondet og etter anmodning fra Norges Bank er den maksimale eierandelen i enkeltselskaper hevet fra én til tre prosent.

Grensen på tre prosent settes både for den samlede aksjekapitalen og for aksjer som gir stemmerett. Da eierandelsbegrensningen ble fastsatt til én prosent i 1997, ble det understreket at det senere ville bli aktuelt å heve grensen. Norges Bank benytter flere eksterne forvaltere i forvaltningen av fondets aksjeportefølje. Dagens eierandelsbegrensning innebærer at Norges Bank for hver av disse forvalterne må sette lavere grenser for eierandel i enkeltselskaper enn ønskelig, slik at summen ikke overstiger den grensen som gjelder for fondet samlet. Hensynet til styringen av de eksterne forvalterne gjør det hensiktsmessig å heve grensen nå.

Petroleumsfondet skal fortsatt være en finansiell, og ikke en strategisk investor. En eierandel på tre prosent i ett enkelt selskap ivaretar dette hensynet.

Miljøfondet

Ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjettet 1999 besluttet Stortinget å opprette et miljøfond på én milliard kroner som en del av Statens petroleumsfond. Fondet skal investeres i selskaper som ikke påvirker miljøet på negativ måte.

Sist høst var planen å tilføre fondet midler i forbindelse med en av de kvartalsvise overføringene til Petroleumsfondet i år. Arbeidet med å samle miljødata har vært mer tidkrevende enn ventet. Regjeringen legger derfor opp til å tilføre fondet midler først ved første årsskifte.

Fondet kan investeres i selskaper i bransjer som enten har utgitt en miljørapport eller liknende, eller som har miljøsertifisert en viss andel av virksomheten. Finansdepartementet vil benytte det britiske selskapet Ethical Investment Research Service (EIRIS) til å samle miljødata om selskapene fondet kan investeres i.

Miljøfondet skal i utgangspunktet investeres i de samme landene som Petroleumsfondet for øvrig. Tilgangen på miljødata begrenser imidlertid investeringsmulighetene noe. Fondet vil kunne investeres i land i Europa og Amerika. Finansdepartementet vil komme tilbake til muligheten for å inkludere Asia og Oceania.